4

Gespot: veroordeelde oud-minister Egypte in Londense collegebanken

VIDEO Studenten van de London School of Economics spotten internationaal gezochte Youssef Boutros-Ghali en bellen de politie

Een Egyptische oud-minister die in eigen land tot 30 jaar gevangenisstraf is veroordeeld heeft maandagavond voor ophef gezorgd door een lezing aan een Londense universiteit bij te wonen. Uit Egypte afkomstige studenten herkenden Youssef Boutros-Ghali en belden de politie, zo meldt de Britse krant The Independent.

Youssef Boutros Ghali in London يوسف بطرس غالى فى لندن from Jan25 London on Vimeo.

Boutros-Ghali diende onder oud-dictator Hosni Mubarak als minister van Financiën. Hij wist het land daags na de val van het regime te ontvluchten en werd bij verstek veroordeeld voor corruptie en machtsmisbruik. De afgelopen maanden was al duidelijk geworden dat hij in Londen verbleef. De oppositie in het Britse Lagerhuis vroeg hier in juni al opheldering over. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei echter geen antwoord te kunnen geven op de vraag of er een uitleveringsverzoek van Egypte lag, aldus The Independent.

De lezing die Boutros-Ghali, een neef van voormalig VN-secretaris Boutros Boutros-Ghali, in Londen bijwoonde, ging nota bene over de rol van Egypte in de Arabische Lente. Het college verliep rustig tot de vragenronde aan het eind, toen de Egyptische studente Dina Makram opstond en het publiek op de aanwezigheid van de vertegenwoordiger van het oude regime wees. “Ik was woedend en beledigd”, zegt ze later tegenover The Independent. “Ik stond zelf op het Tahrirplein tijdens de revolutie, ik was erbij toen Mubarak viel. Het is een belediging van iedere Egyptenaar die op het Tahrirplein heeft gestaan dat deze man hier vanavond comfortabel in deze collegezaal kan zitten.”

Toen in de zaal rumoer ontstond werd Boutros-Ghali door medewerkers van de universiteit via de achteruitgang naar buiten begeleid. De universiteit benadrukt dat de lezing vrij toegankelijk was en dat de Egyptische oud-minister er niet op uitnodiging was. De London School of Economics kwam eerder in opspraak, omdat ze een donatie aangenomen had van Saif al Islam Khadaffi, de zoon van de Libische dictator, die eveneens door een volksopstand ten val is gebracht.

Independent: Furore at LSE as Mubarak-era minister turns up at lecture

Foto-cc: IMF

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (4)