64

Gesteggel om intocht Sinterklaas Amsterdam Zuidoost

Deelraad neemt motie aan om intocht geen vergunning te verlenen ... Stadsdeelvoorzitter legt motie naast zich neer: 'democratisch principe'

In Amsterdam-Zuidoost wil de deelraad dat de Sinterklaasintocht in dat stadsdeel een vergunning wordt geweigerd. De PvdA diende daar een motie in om af te zien van een intocht met Zwarte Pieten, die met een meerderheid werd aangenomen. Stadsdeelvoorzitter Herrema laat weten de motie naast zich neer te leggen.


De PvdA meent dat veel zwarte bewoners in Zuidoost gekwetst worden door de jaarlijkse intocht met de Zwarte Pieten. Bij het fenomeen hebben veel bewoners negatieve en pijnlijke gevoelens. Een intocht zal dit jaar dan ook worden gezien als provocatie.

Ook stelt de PvdA dat het debat over het Sinterklaasfeest op het scherp van de snede wordt gewordt. Bij voor- en tegenstanders van Zwarte Piet spelen heftige emoties.

Vijftien raadsleden stemden voor de motie, veertien stemden uiteindelijk tegen.

Desalniettemin wil stadsdeelvoorzitter Herrema niet afzien van het feest. Op Twitter laat hij weten dat hij geen vergunning kan weigeren, enkel omdat er onrust zou kunnen ontstaan. Wel wil hij graag een gesprek aangaan over de intocht.

De discussie woedt al weken en wordt steeds feller. Maar waar gaat het nou eigenlijk om? Is Zwarte Piet een symbool van racisme dat afgeschaft moet worden of is het een onschuldige traditie waar we niets aan moeten doen? Twee uitgesproken opponenten gaan woensdag met elkaar in debat. Joop organiseert in samenwerking met debatcentrum Arminius een uiterst actuele en interessante debatavond. Met Quinsy Gario en Han van der Horst. Meer weten en erbij zijn? Kijk hier.

NOS: Conflict om Piet in A’dam-Zuidoost

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (64)