Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gestresste agenten schieten vaker mis

  •  
19-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-politie_pistool300.jpg
Onderzoek van de VU toont aan dat de politie te weinig traint op gebruik van het vuurwapen in stressvolle situaties
Door stress en angst gaan agenten minder goed schieten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van het instituut Politie en Wetenschap (P&W). Dat terwijl agenten steeds vaker verzeild raken in situaties waarin ze hun vuurwapen moeten trekken. Op dit soort situaties wordt te weinig geoefend, concludeert de VU, dat moet vaker, zo meldt Trouw vrijdag.
Trouw:
Volgens het onderzoeksinstituut P&W, verbonden aan de Politieacademie, moet er vaker worden geoefend onder omstandigheden waarbij spanningen een grote rol spelen. Verhoogde stress beïnvloedt de manier waarop iemand de situatie inschat. Zo denkt een agent eerder dat een verdachte gewapend is, trekt hij eerder zijn dienstwapen en zal hij ook eerder onterecht en onnauwkeurig schieten, aldus de onderzoekers.
Het rapport ‘Schieten of niet schieten?’ is het tweede in een reeks onderzoeken waarbij het effect van stress op schietvaardigheid en fysieke vaardigheden van politieambtenaren onder de loep wordt genomen. Centrale vraag is of agenten beter op hun taak zijn voorbereid door extra trainingen met nagespeelde praktijksituaties. Nu is voor elke agent 32 uur per jaar gereserveerd voor schietoefeningen. Dat is niet voldoende, zo blijkt uit het rapport.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.