Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het gevaar van nep nieuws over vluchtelingen schuilt in de ontmenselijking

  •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
502 keer bekeken
  •  
Vluchtelingenproblematiek op Lesbos

© ANP: Syrische bootvluchtelingen onderweg naar Griekenland

Wat is waar over het aantal vluchtelingen dat naar Nederland of Europa reist? Hoeveel van hen vluchten voor oorlog en geweld, en hoeveel zijn “economische vluchtelingen” en vluchten voor honger en armoede? Maar ook: hoeveel vluchtelingen belanden in de criminaliteit? Media houden zich graag bezig met de cijfers en hebben het – zoals onlangs De Telegraaf – geregeld bij het verkeerde eind. Met de komst van sociale media worden die cijfers vaak al gauw gecorrigeerd door bijvoorbeeld  Flip van Dyke en Gerard Krol. Maar hoe nuttig zijn die correcties, als het beeld van de onjuiste berichtgeving beklijft?
In de Zweedse krant Aftonbladet schrijft Andrev Walden over het nut van het weerleggen van Fake News over vluchtelingen aan de hand van filosofe Hannah Arendt en de wijze waarop in kranten in Zweden werd geschreven over Joodse vluchtelingen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Walden haalt het onderzoek van Tobias Hübinette aan, die de archieven ingedoken is om artikelen uit de Tweede Wereldoorlog te analyseren. Kern van het verhaal gaat over de vraag waarom incorrect nieuws werd verspreid. Doel was niet zozeer het verspreiden van nepnieuws, maar juist ontmenselijking van vluchtelingen. Wanneer vluchtelingen zijn ontmenselijkt, betekent het dat de bevolking haar schouders over hun lot kan ophalen. Overheden kunnen dan zonder protest besluiten om bijvoorbeeld de hulp aan drenkelingen in te trekken (of erger: de hulp als collaboratie te bestempelen).
Noor Labansdochter zet op Twitter uiteen wat het gevaar is van de ontmenselijking van vluchtelingen:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.