9

‘Gevaar op stations dreigt’

Machinisten: plannen van NS en ProRail om snelheid bij stations te verhogen levensgevaarlijk

De plannen van NS en ProRail om de snelheid van treinen bij stations te verhogen zijn volgens machinisten levensgevaarlijk. Momenteel passeren de meeste treinen met een snelheid van 40 kilometer per uur veel stations, maar NS en ProRail verhogen die momenteel tot soms wel 80 kilometer per uur. Vakbond FNV vreest voor de gevolgen van eventuele botsingen bij die snelheid.

De verhoging van de maximumsnelheid zou moeten leiden tot meer efficiëntie op het spoor. Zo zouden er minder wissels ingezet worden zodat treinen niet zo snel op hetzelfde spoor terecht komen. In combinatie met het toenemen van de snelheid zouden de plannen  moeten leiden tot minder vertragingen en meer veiligheid.

De zorgen van de machinisten zijn toegenomen na de publicatie van het verslag van de Onderzoeksraad. Dit rapport was opgesteld na de treinbotsing in april 2012. Volgens de medewerkers ontbreekt het aan een adequate veiligheidscultuur binnen de NS en ProRail: 

We denderen maar door met prestigeprojecten om meer treinen te laten rijden met minder vertraging, maar er is niemand die controleert hoe veilig dat allemaal is. Je kunt erop wachten dat het een keer goed misgaat.

Volkskrant: Machinisten: plan NS-ProRail is levensgevaarlijk

Geef een reactie

Laatste reacties (9)