84

Gevaarlijk gedachtegoed levert Haagse jihadisten celstraf op

Rechtbank acht opruiing bewezen en deelt gevangenisstraffen tot wel zes jaar uit

De hoofdverdachte in het grote jihadproces Azzedine C, alias Abou Moussa, is donderdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Ook de andere verdachten uit de Haagse groep zijn tot celstraffen veroordeeld.

Volgens André Seebregts, de advocaat van Azzedine C., is de groep veroordeeld voor het hebben van een bepaald gedachtegoed. De raadsman is van mening dat de groep slechts in alle openheid heeft deelgenomen aan het maatschappelijk debat. ‘Ze waren positief over de strijd van Islamitische Staat tegen de Syrische president Assad, maar tegen het doden van burgers. De vraag is of dat mag.’ 

Dat mag niet, aldus de rechtbank. Die oordeelde dat de groep waar Azzedine C. de voorman van was, een organisatie met een terroristisch oogmerk vormde. Hoewel er geen daadwerkelijke aanslagen gepland werden, zou volgens justitie wel sprake zijn van een duurzaam samenwerkingsverband met als oogmerk door opruiing mensen te ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. 

Voor het ronselen zelf was echter niet voldoende bewijs om C. veroordeeld te krijgen. Wel werd hij schuldig bevonden aan haatzaaien en het oproepen tot geweld tegen Joden. Andere sleutelfiguren uit het proces, Rudolph H. (25) en Oussama C. (19)kregen drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk.  Oussama C., volgens justitie de ‘ideoloog’ van de groep, werd wel veroordeeld voor ronseling. Hij kreeg als enige van de groep ook een internetverbod opgelegd. 

De rechter zei in zijn betoog dat de vrijheid van godsdienst absoluut is en dat hoewel de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, gedragingen wel degelijk strafbaar kunnen zijn. Volgens de rechter ligt de grens bij het inperken van andermans vrijheden. De rechtbank oordeelde dat bij de meeste verdachten opruiing, aanzetten tot geweld, bewezen is. Ook werd actief geld ingezameld voor de reis van Syriëgangers. 

De andere veroordeelden zijn Hicham el O. (5 jaar cel), Jordi de J. (155 dagen), Moussa L. (43 dagen) en Imane B. (7 dagen). Twee andere sleutelfiguren van de groep, Hatim R. en Anis Z., werden bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De twee zouden zich nog in Syrië bevinden. 

Bron: AD, NOS
Beeld: Screenshot YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (84)