9

Gevaarlijk: nog meer snijden in GGZ

GGZ vreest gevaarlijke situaties als gevolg van extra bezuinigingen op geestelijke zorg delinquenten

GGZ Nederland heeft onlangs van het ministerie van Veiligheid en Justitie te horen gekregen dat het 120 miljoen euro extra moet bezuinigen op de zogeheten ‘forensische zorg’. Die zorg varieert van tbs tot en met poliklinieken die mensen ondersteuning bieden bij een verslaving of een persoonlijkheidsstoornis. Gevaarlijk en bovendien onrendabel, aldus de GGZ.

De organisatie vreest voor gevaarlijke situaties op straat en binnen klinieken. Bestuurslid Joep Verburgt, die namens GGZ Nederland onderhandelt met het ministerie, stelt in het AD:

Dit is geen kaasschaaf meer. En dan te weten dat deze zorg meer oplevert dan dat ze kost. Behandelde mensen gaan minder vaak opnieuw de fout in en overlast, criminaliteit en leed nemen af. Zoveel minder geld betekent schrappen in begeleiding en behandeling, meer onrust binnen de klinieken, hogere werkdruk en toenemende risico’s voor het personeel.

De SP heeft inmiddels gereageerd op de extra bezuinigingen. Tweede Kamerlid Nine Kooiman:

Wij willen toch een veiliger Nederland? Als je gaat hakken in de psychische zorg voor het gevangeniswezen, lukt dat helemaal niet. Als iemand echt een behandeling nodig heeft, kun je diegene niet op straat knikkeren. Dan is het wachten tot het faliekant misgaat.

Hoe de geplande bezuinigingen bij Veiligheid en Justitie exact zullen uitpakken moet nog blijken. In april verschijnt het masterplan DJI (Dienst Justitiële Inrichtingen).

AD: ‘Extra mes in GGZ leidt tot gevaarlijke situaties’

Geef een reactie

Laatste reacties (9)