8

Gevangen in het buitenland? Reken niet op Nederland

Diplomaten durven niet op te boksen tegen lokale bestuurders

Misstanden met Nederlanders die in het buitenland gevangen zitten, worden door diplomaten zelden aangepakt. Vaak het is het de Reclassering of de particulieren hulporganistie Epafras die op visite gaat. Diplomaten houden liever goede relaties met lokale gezaghebbers.

De Volkskrant schrijft dat op basis van een onderzoek van de IOB, de organisatie die het internationale beleid van alle ministeries inspecteert, blijkt dat de financiële steun aan ongeveer 2.500 gevangen veel te willekeurig is. Diplomaten worden geacht twee keer per jaar een gevangene te bezoeken, maar doen dit niet altijd. In de praktijk blijven ze hun de lokale autoriteiten ‘soms liever niet aan te spreken op misstanden van ongelijke behandeling’ van gevangenen.

Buitenlandse Zaken hanteert 30 euro per maand voor een gedetineerde in een gevangenis buiten Europa. Het IOB heeft kritiek op dat ‘zakgeldbeleid’. Ze vindt niet dat het land, maar de omstandigheden waaronder iemand vast zit bepalend moeten zijn voor de geldsom. Minister Rosenthal krijgt binnenkort inzage in het rapport van de IOB.

Volkskrant: Diplomaten verwaarlozen Nederlanders in buitenlandse cel

cc-foto: Publik16

Geef een reactie

Laatste reacties (8)