63

Gevangenen steeds minder te eten

Gedetineerden klagen vaker over honger

De Dienst Penitentiaire Inrichting Haarlem heeft onlangs een brief naar minister van Justitie Hirsch Ballin gestuurd om hem erop te attenderen dat steeds meer gedetineerden in de gevangenis honger lijden. De Dienst schrijft ‘dat een grens wordt overschreden als mensen die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd, aangeven dat ze te weinig te eten krijgen’. De directie van de Haarlemse gevangenis zegt dat een tekort aan financiële middelen de oorzaak is van de bezuiniging op brood voor gedetineerden.

Gevangenen krijgen tegenwoordig naast hun lunch een magnetronmaaltijd en  zes boterhammen, daar waar ze vroeger iedere dag een half brood kregen. De Volkskrant meldt dat veel gedetineerden klagen over honger.

Volgens een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen ‘kan het zijn dat sommige gedetineerden nu minder eten krijgen’ dankzij een aantal logistieke veranderingen. Desalniettemin krijgen gevangenen volgens de woordvoerder ‘nog altijd een gebalanceerde maaltijd. Het basis voedselpakket, inclusief twee stukken fruit per dag, voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.’

Vooralsnog wordt de Commissie van Toezicht van de Penitentiaire Inrichting Haarlem ‘overladen met klachten’ van gedetineerden met ‘honger’. SP Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft Kamervragen gesteld aan Hirsch Ballin.

De Volkskrant: Gedetineerden hebben honger

cc-foto: Lemuel Cantos

Geef een reactie

Laatste reacties (63)