107

Gevechten gaan door ondanks Minsk-akkoord

Pro-Russische rebellen en Oekraïense troepen schieten over en weer in strategisch belangrijke Debaltsevo

Sinds het ingaan van het bestand zijn volgens Kiev vijf Oekraïense militairen omgekomen, meldt de Volkskrant. Dat de strijd om Debaltsevo voort zou duren was te verwachten. De beide partijen probeerden voordat het staakt-het-vuren inging nog zoveel mogelijk terrein te winnen in de stad. De Russische rebellenleider Zachartsjenko zei zaterdag al dat hij zich wat betreft die stad niet wilde houden aan het bestand.De Volkskrant schrijft:

De stad is in handen van Oekraïense troepen, maar de rebellen vinden dat zij onder de bestandsafspraken recht hebben op het gebied, omdat zij de naar schatting zeven- tot achtduizend Oekraïense militairen daar hebben omsingeld. 

De rebellen zijn erop gebrand de stad in handen te krijgen, omdat die een belangrijk spoorwegknooppunt vormt dat hun voornaamste bolwerken – Donetsk en Loehansk – met elkaar verbindt. Als ze Debaltseve beheersen, wordt het voor hen ook makkelijker wapens aan te voeren uit Rusland. 

Kiev houdt echter vast aan Debaltseve, ook al namen de rebellen de Oekraïense stellingen opnieuw onder vuur met Grad-raketten en zware artillerie. De Oekraïense autoriteiten wezen een aanbod van de rebellen de troepen een vrije aftocht te bieden af. ‘Er is het akkoord van Minsk en volgens dat akkoord is Debaltseve van ons. We gaan daar niet weg’, zei legerwoordvoerder Vladislav Seleznjov.Afgelopen zomer kregen Oekraïense soldaten ook de toezegging van rebellen dat ze zich mochten terugtrekken uit de stad Ilovajsk, maar toen werden ze alsnog beschoten, Honderden Oekraïense militairen kwamen toen om.

De beide partijen weigeren hun zware wapens terug te trekken van het front, zoals was afgesproken in het akkoord dat de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande, de Russische premier Poetin en de Oekraïense president Porosjenko met de rebellenleiders vorige week overeenkwamen. Maar er blijken nieuwe maatregelen nodig:

Om Rusland onder druk te zetten de rebellen in toom te houden, gaf de EU het groene licht voor een reeks nieuwe sancties. Die houden onder meer een reisverbod in tegen twee Russische onderministers van Defensie. Ook eventuele buitenlandse tegoeden van hen worden bevroren.

In de meeste andere delen van het oorlogsgebied was het maandag wel relatief rustig.

Cc-foto: Viktor Kovalenko

Geef een reactie

Laatste reacties (107)