Laatste update 11:01
2

Gevlucht Russisch homo-stel veilig in Nederland maar nog steeds bevreesd

Ze wonen op een geheim adres ergens in Nederland, zijn vrij te gaan en staan waar ze willen maar voelen zich nog niet geheel op hun gemak, uit angst dat ze opgespoord worden door homo-haters. Pavel Stotsko en Yevgeny Voitsekhovsky, beiden 28 jaar, waren de eerste homo’s die in Rusland hun huwelijk geregistreerd wisten te krijgen. Niet omdat Rusland het huwelijk open heeft gesteld voor homo’s maar omdat ze gebruik maakten van de wet die stelt dat Rusland in het buitenland gesloten huwelijken erkent. Ze trouwden in Kopenhagen en stapten vervolgens in Rusland met hun trouwboekje naar de burgerlijke stand. De dienstdoende ambtenaar volgde de wet en registreerde het stel in hun paspoorten als getrouwd.

Ze deden het beroep op de wet omdat president Poetin keer op keer bezweert dat in Rusland alles volgens de wet gaat. Het feest was echter van korte duur want de belofte van Poetin bleek weinig waard. De minister van Binnenlandse Zaken trok de paspoorten in, maakte het echtpaar uit voor ‘stinkende geiten’ en ontsloeg de ambtenaar in kwestie op staande voet. Daar bleef het niet bij. Ze werden met de dood bedreigd en de moeder van een van hen zou ontslagen worden als ze haar zoon niet ‘bekeerde’.

Begin dit jaar ontvluchtten Pavel en Yevgeny Rusland. Ze boekten een ticket naar Istanbul omdat ze voor Turkije geen visum nodig hebben. In het vliegtuig sloeg de angst toe. Ze waren omgeven door zes onbekende mannen en voelden zich bedreigd. Een gealarmeerde stewardess bood het stel andere stoelen aan. Bij een tussenstop op Schiphol verlieten ze het toestel en vroegen op advies van een homorechten-organisatie asiel aan in Nederland.

The Moscow Times interviewde het stel na zeven maanden verblijf in Nederland. De Nederlandse politie bracht hen eerst over naar een verblijf waarvan zeker was dat er geen andere Russisch sprekende asielzoekers aanwezig waren om te voorkomen dat ze zouden worden verraden. Ze wonen nu in een ander azc waar ze een eigen kamer hebben, zakgeld ontvangen en taalles volgen om zich voor te bereiden op een leven in de Nederlandse samenleving.

“We besloten meteen dat dit ons land was,” vertelt Stotsko. “Ze geven ons te eten, bieden ons onderdak en we moeten daar dankbaar voor zijn, snel integreren en onze schuld beginnen af te lossen.” De mannen zijn niet van plan ooit nog naar Rusland terug te keren, “nog niet voor een dag”. Het anti-homogeweld neemt toe in Rusland en inmiddels is volgens een peiling tweederde van de Russen van mening dat er een complot is om het land te ontwrichten met ‘homo-propaganda’. Het Kremlin heeft in 2013 een wet ingevoerd die dergelijke ‘propaganda’ – zoals bijvoorbeeld het uithangen van de regenboogvlag – verbiedt.

Het stel moet nog wennen aan hoe open en vrij homo’s in Nederland leven. “Het maakt me zo gelukkig dat ik me niet abnormaal hoef te voelen.” Ze letten qwel nog steeds op of er geen Russisch gesproken wordt als ze zich in de openbare ruimte begeven.

Boze tongen in Rusland beweren dat ze alleen zijn getrouwd om zo kans te maken op asiel in een ander land, schrijft The Moscow Times. Stotsko zegt dat hij begrijpt dat anderen jaloers zijn omdat zij er als eerste homo’s in slaagden hun huwelijk te registreren. Van veel andere homo’s ontvangen ze steunbetuigingen en wordt hun gedurfde huwelijksactie als hoopgevend ervaren.

Vice News maakte een reportage over het stel op de dag dat ze horen kregen dat ze inwoners van Nederland worden. Ze vertellen dat ze de Pride bezochten in Amsterdam en voor het eerst in het openbaar hand in hand durfden te lopen.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)