Laatste update 10:19
42

Gevolgen cyberaanval houden aan

De ransomware-aanval van dinsdag veroorzaakt nog steeds grote problemen bij containerterminal APM en pakketbezorger TNT Express. De terminals in de Rotterdamse havens blijven woensdagochtend gesloten. Ook TNT kon de afgelopen nacht weinig. Beide bedrijven zijn nog druk bezig om de systemen weer aan de praat te krijgen.De ransomware-aanval die Petya gedoopt is, trof dinsdag aan het begin van de middag eerst bedrijven in Oekraïne en Rusland, maar breidde zich daarna uit.

De ransomware maakt gebruik van dezelfde kwetsbaarheid in Windows-systemen waar ook WannaCry in mei gebruik van maakte, maar lijkt geavanceerder. WannaCry verspreidde zich vanzelf via een lek in de code van Microsoft Windows. De aanval van gisteren lijkt geavanceerder. Jornt van der Wiel van beveiligingsleverancier Kaspersky zei tegen de NOS “Het lijkt erop dat deze nieuwe ransomware zichzelf ook op andere manieren kan verspreiden”. Dit zou mogelijk gaan via malafide e-mails. Die WannaCry-aanval ging  grotendeels aan Nederland voorbij.

Dinsdag werden wereldwijd  talloze grote en minder grote bedrijven  getroffen door een ransomware-aanval. Kaspersky spreekt over 2000 besmettingen, waarbij bedrijven in Rusland en Oekraïne het meest zijn geïnfecteerd. Ook uit Polen, Italië, Engeland, Duitsland en Frankrijk kwamen meldingen binnen. In Oekraïne vond maar liefst 60 procent van de infecties plaats. Onder meer de kernreactor in Tsjernobyl is aangevallen. Het stralingsmonitoringssysteem zou offline gehaald zijn, de controles hebben daarom handmatig plaats gevonden. In Rusland moest staatsoliebedrijf Rosneft overschakelen op noodsystemen.

In Nederland werd containerterminal 3APM in de Rotterdamse haven getroffen, maar ook medicijnfabrikant MSD en pakketbezorger TNT. Wat de gevolgen precies zijn, willen de bedrijven niet zeggen. Wel is duidelijk dat de cyberaanval een grote economische impact heeft. Productieprocessen moesten worden stilgelegd, pinautomaten werkten niet meer, energiebedrijven lagen plat en toegangspoorten gingen niet meer open.

Vorige maand werd wereldwijd in korte tijd 200 duizend computers in 150 landen aangevallen en op slot gezet door WannaCry.

Bron: NOS, ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (42)