57

Gevolgen verzuren oceanen zwaar onderschat

De verzuring zal uiteindelijk leiden tot minder biodiversiteit

De gevolgen van de verzuring zijn groter dan voorheen aangenomen. Volgens onderzoekers van de Verenigde Naties zal de verzuring onder andere leiden tot overbevissing, vervuiling, maar ook minder opbrengst voor vissers, minder biodiversiteit en minder nageslacht voor zeedieren.

UNEP, de VN-milieuorganisatie, heeft vrijdag op de klimaattop in Cancún een rapport naar buiten gebracht waaruit blijkt een kwart van de uitstoot van broeikasgas CO2 wordt opgenomen door de zee. De chemische samenstelling van de oceanen verandert hier erg snel door. De laatste keer dat de samenstelling zo snel veranderde was bij het uitsterven van de dinosaurussen.

De Volkskrant schrijft:

Door de verzuring van de zeeën hebben koralen en schelpdieren moeite hun skelet te vormen. Het zal voor die soorten dan ook moeilijk worden om in een zure omgeving te overleven. Ook krabben hebben het volgens UNEP zwaar, omdat zij een bepaalde watertemperatuur nodig hebben. Anemoonvissen, bekend van de Disneyfilm Finding Nemo, hebben in zuur water moeite met ruiken waardoor ze moeilijker roofdieren kunnen ontwijken.”

De Volkskrant: ‘Verzuring zee groter probleem dan gedacht’

cc-foto: Mike Baird

Geef een reactie

Laatste reacties (57)