181

Gewapende man dringt NOS-studio binnen

Man opgepakt ... Beelden indringer en inrekening door politie vrijgegeven ... NOS-gebouw op Mediapark ontruimd

Een man met een pistool zou bij het NOS-pand in Hilversum zendtijd geëist hebben. Het pand is ontruimd en de politie is in grote getale aanwezig. De man zou inmiddels ingerekend zijn.

Updates onderaan artikel

Dit meldt RTL Nieuws.

“In verband met omstandigheden is er op dit moment geen journaal mogelijk”, kwam kort na de start van het Acht uur Journaal in beeld. Inmiddels wordt ook op NPO 2 niet meer uitgezonden.

Het is niet duidelijk wat de man met de extra zendtijd wilde doen. Ook is de identiteit van de man niet bekend. Het is nog onduidelijk wanneer de uitzendingen worden hervat.

Update 20.55 uur
Er circuleert een foto van wie mogelijk de indringer zou zijn:

Ook gaat er een brief rond die de indringer aan het personeel van NOS zou hebben overhandigd (bron: RTL).

Update 21.15 uur
De uitzending op NPO 1 is hervat. Er wordt live vanuit Den Haag bericht over de situatie. Er is een filmpje getoond waarop de man met een pistool te zien is, achter de nieuwsdesk van de NOS. De man is in gesprek met een portier van NOS, die in gijzeling was genomen, totdat de politie binnenvalt en de man overmeestert.

Te horen en te zien is dat de man wacht totdat hij van “medeplichtigen” hoort dat hij live in de uitzending is, maar dat bericht komt niet. De angstig klinkende portier spreekt met de man en vraagt of hij weg mag gaan. De gewapende man zegt hem te wachten, maar dat hij wel weg mag gaan als hij zijn “speech” heeft kunnen uitspreken. Enkele ogenblikken later valt de politie binnen en rekent de man in.

Update 22.30 uur
De man heeft na zijn arrestatie zelf gezegd dat hij bij een hackersorganisatie hoort en dat hij niet uit terroristische motieven handelde. De politie doet nog geen uitspraken over of de achtergrond van de man en of hij alleen handelde.

In Hilversum wordt donderdagavond een persconferentie georganiseerd waar burgemeester Pieter Broertjes zal spreken.

Update 22.50 uur
Tijdens een persconferentie is bekend gemaakt dat de verdachte een 19-jarige man is, woonachtig in Pijnacker en geboren in Zoetermeer (Zuid-Holland). Er worden op dit moment, nu het opsporingsonderzoek net in gang is gezet, nog geen verdere details over zijn persoon vrijgegeven, aldus de politie.

Er worden extra agenten in Hilversum ingezet. Burgemeester Pieter Broertjes spreekt van een speciaal “media-team”. Na de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo is de aandacht voor mediabeveiliging aangescherpt, aldus de burgemeester.

Het feit dat het mogelijk is met een wapen het NOS-gebouw in te gaan is aanleiding om de beveiligingssituatie nog eens stevig onder de loep te nemen. Dit zal de aankomende 24 uur gebeuren, zegt Broertjes.

Journalisten moeten in alle rust en veiligheid hun werk kunnen doen in Nederland. De politie is zeer snel ter plaatse gekomen, we tellen onze zegeningen dat niet gebeurd is wat had kunnen gebeuren.

Geef een reactie

Laatste reacties (181)