Laatste update 05 januari 2016, 09:00
82

Gewapende militie neemt Amerikaans overheidsgebouw in

Aanval op park zorgt voor storm van verontwaardiging over dubbele standaard bij overheid en media nu geweldplegers wit zijn

Een gewapende militie heeft een overheidsgebouw en een deel van het park ingenomen in een natuurreservaat in de Amerikaanse staat Oregon. Volgens de opstandelingen heeft de overheid boeren in de regio oneerlijke straffen opgelegd nadat zij weigerden land te verkopen aan de staat. Dat meldt CNN.

De leden van de militie bezetten een deel van Malheur National Wildlife Refuge, vlakbij de plaats Burns, na afloop van een protestmars. Met de mars werd steun betuigd aan de boeren Dwight Hammond en zijn zoon Steven Hammond. Beiden werden veroordeeld voor een reeks brandstichtingen tussen 2001 en 2006. De Hammonds beweren dat zij de branden, waarmee ruim 52 hectare grond in de as werd gelegd, hebben aangestoken om wildgroei van onkruid tegen te gaan. Volgens justitie waren de branden echter bedoeld om stroperijen te verdoezelen. 

Direct na de mars van zaterdagavond, drongen de militieleden het overheidsgebouw binnen, waar op dat moment niemand aanwezig was. Sindsdien weigeren ze het gebouw te verlaten. ‘We blijven hier zolang het nodig is,’ zei Ammon Bundy, woordvoerder van de groep. ‘We hebben niet de intentie geweld te gebruiken, maar als we worden aangevallen zullen we ons verdedigen. We zijn bereid te doden en gedood te worden.’ De familie Bundy haalde al eerder het nieuws nadat ze een overheidsgebouw belegerden en door uitspraken als ‘zwarten hadden beter slaaf kunnen blijven‘.

Volgens een woordvoerder van de overheid is niet precies bekend hoeveel militieleden zich in het park bevinden, maar gaat het om een ‘zeer grote groep’ die ook nog eens zwaarbewapend is.  

Op de sociale netwerken wordt ondertussen flinke kritiek geleverd op de dubbele standaard die zowel de Amerikaanse overheid als de media hanteren wanneer het gaat om protestacties. Waar bij ongeregeldheden in Ferguson direct de nationale garde werd ingezet en de noodtoestand werd afgekondigd nadat mensen de straat opgingen wegens de moord op de zwarte Mike Brown door een witte politieagent, wordt nu gesproken over een ‘vreedzaam protest’. Er wordt niet voortdurend verslag gedaan van de gewapende opstand en de overheid grijpt niet hardhandig in. 

Bron: CNN / Al Jazeera

Update 12.40 uur: Op YouTube is een afscheidsvideo van Jon Ritzenheimer, een van de terroristen die het park hebben ingenomen, verschenen. In de video vertelt Ritzenheimer dat hij het zat is dat de federale overheid, die volgens hem niets te zeggen heeft in het gebied, zich met hun zaken bemoeit en dat het proces tegen de Hammonds een farce was. Hij zegt dat te hopen dat de terreuractie waaraan hij momenteel deelneemt het begin zal zijn van vrijheid voor zijn kinderen. Ritzenheimer is een bekende van de FBI. De federale politie maakte al eens jacht op de extreemrechtse oud-marinier wegens ernstige bedreigingen aan het adres van moslims.

Geef een reactie

Laatste reacties (82)