28

Geweld in Kiev laait op ondanks bestand

Vijftien doden door strijd ... Staakt-het-vuren tussen regering en oppositie houdt geen stand ... 'Rusland heeft zich verkeken' ... Oekraïense atleten naar huis van Winterspelen

Na een rustige nacht is donderdagochtend opnieuw de vlam in de pan geslagen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Volgens persbureau Reuters zijn er bij gevechten tussen demonstranten en politie zeker vijftien doden gevallen. De strijdende partijen sloten woensdagavond nog een staakt-het-vuren. Wie dat heeft verbroken is onduidelijk, zo meldt de NOS.


Video bevat schokkende beelden

De Britse krant The Independent meldt bij monde van getuigen dat er op het Plein van de Onafhankelijkheid in Kiev schoten zijn gehoord. De krant schrijft dat het onduidelijk is door wie de schoten zijn afgevuurd, maar via de media en sociale media laten betogers weten dat de politie met scherp schiet, zoals ook in de video lijkt te gebeuren.

Demonstranten hebben op hun beurt met molotovcocktails gegooid, waarop de politie reageert met waterkanonnen. De branden die waren uit gebroken op het plein hebben de hele nacht voortgewoed. 

De Franse, Poolse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken hebben niet, zoals eerder bericht, het land verlaten zonder de Oekraïense president Janoekovitsj te spreken. The Independent schrijft bij monde van diplomaten dat de ministers donderdag met de president bijeenkomen. Om de onrust te dempen heeft woensdag toegezegd dat hij bereid is om te onderhandelen.

Rusland
In een Russische interventie heeft EU-commissaris van Handel Karel De Gucht weinig vertrouwen. Tegenover de Vlaamse publieke omroep zegt hij dat  Rusland de hardnekkigheid van Oekraïne in de huidige crisis onderschat.

Oekraïne beleeft cruciale ogenblik, zei EU-commissaris De Gucht (Open VLD) in “Reyers Laat” op Canvas. Wat er nu gebeurt, is volgens hem wel degelijk de verantwoordelijkheid van president Viktor Janoekovitsj, die volgens De Gucht alle legitimiteit als staatshoofd in Oekraïne verloren heeft.

Janoekovitsj was eerder wel geneigd om het associatieverdrag met de Europese Unie te ondertekenen, maar heeft dat onder druk van Rusland niet gedaan, betreurt De Gucht. Moskou dreigt immers met het stopzetten van de levering van goedkoop aardgas en het “bovenhalen van de chequeboek door de Russische president Vladimir Poetin” op een ogenblik dat Oekraïne aan de rand van de financiële afgrond stond. 

Oekraïense atleten naar huis van Spelen
De gewelddadige rellen in Kiev hebben ook hun weerslag op de Olympische Winterspelen in Sochi, meldt de Belgische krant De. Tal van Oekraïense atleten hebben besloten om terug te reizen naar hun vaderland. Dat maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) donderdagochtend bekend:

Sommige atleten hebben vanwege de rellen in Kiev beslist om naar huis terug te keren”, zegt IOC-woordvoerder Mark Adams. “Sergei Bubka (voorzitter van het Oekraïense Olympisch Comité, red.) respecteert hun beslissing absoluut.

Over hoeveel atleten het precies gaat, is niet bekend. De Oekraïense delegatie telde 43 atleten in Sochi. Tot dusver won het land één bronzen medaille.

In deze fotoserie van NRC Handelsblad is de crisis in Oekraïne in beeld gebracht.

De Morgen: Rellen in Kiev ‘bezoedelen’ Spelen – Oekraïense atleten keren naar huis terug

Deredactie.be: ‘Rusland heeft zich verkeken in Oekraïene’

The Independent: Ukraine crisis: At least five people killed in Kiev bloody clashes as ‘truce’ collapses

Foto-cc: Snamess

Geef een reactie

Laatste reacties (28)