5

Geweld Syrisch leger neemt – weer – toe

EU breidt sancties uit… Rusland steunt president Assad

Het geweld in Syrië is vandaag weer toegenomen. In onder andere de hoofdstad Damascus, Homs en Latakia gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen het regime van president Assad. Het Syrische leger zou hier hard hebben ingegrepen met tanks en andere gepantserde voertuigen. Assad beloofde VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon eerder de militaire acties stop te zetten, maar breekt deze nu al.

De EU heeft inmiddels de sancties tegen het land uitgebreid. EU afgezant voor Buitenlandse Zaken, Catherine Ashton, heeft twintig namen aan de lijst toegevoegd van personen die het land niet uit mogen en bedrijven waarvan de tegoeden worden bevroren.

Donderdag riep de Amerikaanse president Barack Obama de Syrische premier Assad nog op te stappen.

Rusland schaart zich nog steeds achter Assad. Moskou zegt het niet eens te zijn met de oproep van de Verenigde Staten en haar bondgenoten. Assad zou voldoende tijd moeten krijgen om hervormingen door te voeren.

Update 21.30

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft aangekondigd géén onderzoek te zullen doen naar de wreedheden in Syrië. Reden hiervoor is dat Damascus het ICC niet erkent, aldus hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo. Hij verklaart dat alleen op verzoek van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties er een onderzoek ingesteld kan worden omdat Syrië het Statuur van Rome uit 1998 niet heeft ondertekend. Ook al is Syrië beschuldig van ‘willekeurige detentie, de moord op vreedzame demonstranten en marteling’ door ‘meerdere partijen’, kan het ICC nu dus niets doen. Dat schrijft het AD.

Eerder verscheen op Joop: ‘EU moet Syrië aanpakken…’

NRC: Syrische leger zet geweld door – EU breidt sancties uit

Geef een reactie

Laatste reacties (5)