Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geweld tegen gendarmerie betekent verlies van identiteit

  •  
30-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gendarmerie_300.jpg
Frankrijk neemt omstreden immigratiewet aan
Genaturaliseerde criminelen die zwaar geweld hebben gepleegd tegen een veiligheidsfunctionaris, worden Frankrijk uitgezet. De Nationale Vergadering van Frankrijk heeft de omstreden immigratiewet aangenomen. Deze stelt dat immigranten die minder dan tien jaar een verblijfsvergunning hebben en zwaar over de schreef gaan, hun Franse paspoort verliezen.
De nieuwe maatregel is speciaal bedoeld voor genaturaliseerden die het leven van veiligheidsfunctionarissen in gevaar brengen. Wanneer zij zware geweldsdelicten tegen burgers plegen, verliezen zij niet hun nationaliteit. Tot nu toe kon Frankrijk alleen de nationaliteit intrekken van ex-immigranten die zeer zware misdrijven pleegden zoals terrorisme.
De Franse president Nicolas Sarkozy kondigde de nieuwe maatregel aan in juli na de rellen in Grenoble. Bij de ontruiming van een illegaal Romakamp schoot de politie een jonge zigeuner jongen dood, waarna een  gewelddadige situatie ontstond tussen zigeuners en de gendarmerie in Saint Aignan.
De socialistische oppositie vindt het ‘onaanvaardbaar’ dat de omstreden wet is aangenomen. Ze noemt het een ‘cynische maatregel die nergens goed voor is’, bericht De Pers. Volgens de PS wordt met de wet het gelijkheidsbeginsel geschonden dat is vastgelegd in de Franse Grondwet. De socialisten willen de nieuwe maatregel voorleggen bij de Constitutionele Raad.
cc-foto: William Hamon

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.