Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geweld tegen hulpverleners neemt helemaal niet toe

  •  
03-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
ambulance300.jpg
'De media' hebben het mis. 'Slechts' drie ambulancemedewerkers aangevallen tijdens oudjaarsnacht. 'Incidenten' waren vooral scheldpartijen.
Net zo traditiegetrouw als de oliebol en het vuurwerk, is het bericht ‘geweld tegen hulpverleners toegenomen’. Ook dit jaar werd het wijd verspreid, maar het klopt niet. Dat concludeert NWT online.
De NOS  en onder andere het AD meldde op nieuwjaarsdag dat het geweld tegen hulpverleners weer was toegenomen. Afgelopen oudjaarsnacht werden er 110 meldingen gedaan van brandweermannen, politie-agenten of ambulancebroeders die werden aangevallen. Een toename van vijf ten opzichte van vorig jaar. Minister Opstelten noemde dat ‘teleurstellend nieuws’ en ‘zorgelijk’. Maar statistisch gezien is het niet meer dan een ‘toevallige schommeling’. 
NWT online zette de aantallen op een rij:
2008-2009     97
2009-2010    138
2010-2011    108
2011-2012    110
(bron: Nationaal Informatie Knooppunt)
Het aantal geweldsincidenten schommelt dus al jaren rond de 100 en is eerder gelukkig ook dit jaar niet zo hoog als twee jaar geleden dan dat het ‘zorgelijk’ te noemen is.
Bovendien zocht NWT online uit wat de aard van de incidenten is. Veruit het grootste deel blijkt tegen de politie gericht te zijn. En slechts drie gevallen van geweld waren gericht tegen ambulancebroeders. Terwijl daarover in de media juist veel te doen is.
Ook blijkt dat meer dan de helft van de incidenten ‘slechts’ beledigingen waren. En dus geen in elkaar gemepte agenten of afgetuigde brandweermannen.
Voor de feiten: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.