29

‘Geweld tegen leraren veel zwaarder bestraffen’

Voorzitter schoolbesturenraad doet oproep in de Volkskrant. Geweld komt vaker voor dan gedacht, zeggen schoolleiders

‘Politiek en samenleving moeten nadrukkelijker achter scholen gaan staan’ zegt Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad. Uit een peiling van diezelfde raad blijkt dat 68 procent van de schoolleiders zegt dat geweld tegen leerkrachten vaker voorkomt dan gedacht.

Veel schoolleiders blijken huiverig om met incidenten van geweld en intimidatie naar buiten te komen, uit angst voor het aanzien van de school.’Publiciteit daarover kan alleen maar nagatief effect hebben’, zegt een van de 150 -anonieme- respondenten. De Besturenraad besloot haar leden te bevragen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nieuwegein twee weken geleden. Toen werd een adjunct-directeur uren vastgehouden op verdenking van mishandeling.

Veel schoolleiders hebben ervaring met leerlingen die ouders verhaal laten halen na een incident op school. In een geval dreigde een ouders de vingers van een docent te breken als die aan de mobiele telefoon van zijn kind zou komen.

Volgens Kuiper laten ouders een steeds groter deel van de opvoeding over aan scholen, maar weigeren ze de gevolgen daarvan te accepteren. “Thuis worden kinderen niet meer opgevoed, maar zodra er op school dan wel van gedrag wordt gezegd, zijn de rapen gaar.”

Wim Kuiper hierover in het Radio1-journaal

Volkskrant: ‘geweld tegen leerkrachten veel zwaarder bestraffen’

Foto cc: Atelier Pro

Geef een reactie

Laatste reacties (29)