29

Geweld tegen vrouwen stijgt in Afghanistan

Politie zet vrouwenbrigade in ... Geen kogelvrij vest voor vrouwelijke generaal

Nu steeds meer buitenlandse troepen zich terugtrekken uit Afghanistan zien de traditionele vrouwenhaters hun kans schoon. De afgelopen anderhalf jaar is het geweld tegen vrouwen met zestig procent gestegen. Vorige maand nog werden twee hoge politieofficieren gedood.


Het geweld komt niet alleen van de kant van de Taliban, toont een reportage van France24. Vrouwen raken, nu de buitenlandse troepen verdwijnen, steeds meer rechten kwijt. Zo komt een vrouwelijke generaal aan het woord die vertelt dat vrouwelijke officieren minder beveiligd worden dan hun mannelijke collega’s. Ze krijgen bijvoorbeeld geen kogelvrije vesten.

De politie heeft een brigade in het leven geroepen die volledig uit vrouwen bestaat. Voor 300 dollar per maand wagen ze niet allen hun leven, maar worden ze ook nog eens door hun eigen familie verstoten. De agentes worden ingezet om vrouwelijke verdachten te fouilleren.

Recent is in Pakistan een topman van de Taliban op vrije voeten gesteld. Vermoed wordt dat hij gaat onderhandelen met de huidige regering over de toekomst van het land. De vrouwen die zich willen ontworstelen aan de dwang en ellende van de traditionele rolpatronen vrezen het ergste.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)