73

Geweldsgolf overspoelt Israël

Zeker drie Israëlische doden bij meervoudige steekpartijen in Jeruzalem

Het oplaaiende geweld in Israël kostte vandaag al zeker drie mensen het leven in Jeruzalem. Twee personen schoten en staken buspassagiers, waarbij drie mensen overleden en twintig anderen gewond raakte. Beide daders werden aangehouden, een van hen werd gedood. Dat meldt persbureau AP. Bij een bushalte in een ander deel van de stad vond bijna tegelijkertijd een steekpartij plaats, waarbij de dader werd gedood. Ook in de stad Raanana vonden twee steekincidenten plaats.

Sinds Rosj Hasjana, het joodse nieuwjaar dat vorige maand werd gevierd, kwamen al zeven Israëliërs om het leven en raakten tientallen van hen gewond bij een schietpartij, een steniging en een serie steekpartijen. In dezelfde periode werden minstens 27 Palestijnen gedood door Israëliërs. Elf van hen werden door Israël als daders van aanvallen gezien, de andere 16 Palestijnen kwamen om het leven bij gevechten met het Israëlische leger. Ook raakten honderden Palestijnen gewond.

Het geweld, dat zich aanvankelijk nog concentreerde rond Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, breidt zich de afgelopen dagen uit naar andere plekken in Israël. Palestijnse woede over Israëlische soldaten die de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg betraden, wordt als een van de aanleidingen voor de geweldsescalatie gezien. Ook de brandstichting door Joodse kolonisten waarbij drie maanden geleden een baby van een Palestijns gezin omkwam wordt genoemd.

NRC: Wederom steekpartijen in Israël: minstens twee doden

Geef een reactie

Laatste reacties (73)