89

Gewonden bij extreemrechtse anti-islamactie in centrum Praag

Bij een actie van Tsjechische islamofoben zijn zondag in Praag meerdere gewonden gevallen. Leden van een extreemrechtse beweging reden het centrum van de stad binnen, vermomd als IS-terroristen. Hierdoor ontstond paniek onder de vele omstanders.

De actie werd uitgevoerd door leden van het Martin Konvička Initiatief. Zij zwaaiden bij hun intocht met airsoft wapens, replica’s van machinegeweren en de zwarte vlaggen van Islamitische Staat. Daarbij werd veelvuldig Allahoe Akbar geroepen. Toen de “activisten” met hun nepwapens begonnen te schieten, sloegen mensen massaal op de vlucht. Daarbij kwamen meerdere mensen in de verdrukking.

Konvička zelf, verkleed als bedoeïen en rijdend op een kameel, riep dat Tsjechië voortaan bezet was en dat de sharia in werking was getreden. Vrouwen zouden volgens hem worden gestenigd, universiteiten gesloten en boeken verbrand.

Het Martin Konvička Initiatief heeft in Tsjechië tienduizenden aanhangers. Konvička verzet zich naar eigen zeggen tegen ‘het dreigende gevaar van de islam’. Volgens hem was de actie in Praag ‘absurdistisch theater’ en ‘een parodie op de machtsovername door Islamitische Staat’. Het Initiatief, dat banden onderhoudt met Pegida in Duitsland, maakt geen onderscheid tussen moslims en de terroristen van Islamitische Staat, voor hen zijn alle moslims potentiële terroristen. Konvička riep al eerder op tot het instellen van concentratiekampen en gaskamers voor moslims.

De extreemrechtse beweging had overigens wel toestemming voor de actie. Voorafgaand aan de demonstratie had de politie de nepwapens geïnspecteerd en besloten dat die geen problemen zouden opleveren. Nadat bleek dat de politie hiermee een vrij grote inschattingsfout had gemaakt, werd de protestactie alsnog afgeblazen. De autoriteiten onderzoeken nu of de demonstranten strafbare feiten hebben gepleegd.

Bronnen: NOS, Britskélisty

Geef een reactie

Laatste reacties (89)