48

Gewonden bij rellen grens Hongarije-Servië

Secretaris Ban Ki-Moon reageert geschokt op 'onacceptabele' actie Hongaarse politie

De Hongaarse politie heeft traangas en waterkanonnen gebruikt om vluchtelingen die – bij de grensovergang in Röszke – probeerden binnen te komen buiten te houden. Bij de rellen die ontstonden zijn zowel politie als asielzoekers gewond geraakt.

Volgens Hongarije zijn twintig politieagenten gewond geraakt tijdens rellen omdat ze met stenen en flessen bekogeld werden toen ze de vluchtelingen tegen probeerden te houden. Aan de andere kant van de grens werden de gewonde vluchtelingen – waar onder andere kinderen tussenzaten – door Servisch ambulancepersoneel behandeld. De Hongaarse autoriteiten hebben ook 29 vluchtelingen opgepakt waarvan een, volgens hen,  een ‘notoire terrorist’ zou zijn. 

Hongarije zegt dat de vluchtelingen gewapend waren met stokken en staven maar de pers die aanwezig was, heeft dat niet kunnen bevestigen. Ook werd er aan Servië gevraagd om de vluchtelingen onder controle te houden.

Het buurland heeft afkeurend gereageerd op de daden van Hongarije. Een Servische minister heeft de vluchtelingen onderdak geboden in een stadje in de buurt van de grensovergang. Daarnaast is er extra politie gestuurd om migranten uit de buurt te houden van het hek dat Hongarije heeft opgezet, om verdere complicaties te voorkomen.

Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties reageerde geschokt op de actie van de Hongaarse politie. Het harde optreden was volgens hem ‘onacceptabel’. Hij benadrukte dat alle vluchtelingen met menselijke waardigheid behandeld dienen te worden. 

Maandag zijn er in Hongarije nieuwe immigratiewetten van kracht gegaan. Vluchtelingen die het land illegaal binnenkomen kunnen vijf jaar celstraf krijgen. De Hongaarse regering heeft besloten het hek langs de grens met Servië nog zeker dertig dagen dicht te houden. Ook zijn er plannen om het hek verder te trekken langs de grens van Roemenië.

cc foto: Pasu Au Jeng

Geef een reactie

Laatste reacties (48)