Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezakte inburgeraars krijgen geen feedback

  •  
01-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Inburgering300.jpg
Onderwijsdeskundigen en Nationale Ombudsman trekken aan de bel ... Minister Leers onderzoekt of examenkandidaten kunnen horen wat ze fout hebben gedaan
Inburgeraars die zakken voor de Toets Gesproken Nederlands krijgen geen eerlijke kans het de volgende keer beter te doen, schrijft Trouw maandag. Dat komt omdat ze niet te horen krijgen op welke onderdelen ze slecht scoorden. ‘Onverantwoord’ en ‘onaanvaardbaar’, zeggen hoogleraren onderwijskunde in de krant.
Bij de Toets Gesproken Nederlands – deel van het centrale inburgeringsexamen dat jaarlijks bij zo’n 125.000 inburgeraars wordt afgenomen – wordt slechts teruggekoppeld of de nieuwkomer geslaagd is of niet, met daarbij het behaalde puntentotaal, schrijft Trouw.
“Zo’n onhelder examen is niet aanvaardbaar”, zegt onder anderen Karel Stokking, hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht in de krant. “Een deelnemer moet weten wat van hem wordt verwacht, aan welke eisen hij moet voldoen. En moet na afloop ook kunnen horen wat er wel en niet goed ging, hoe hij zich kan verbeteren.” Stokking vindt terugkoppeling na de toets ‘van maatschappelijk en moreel-ethisch belang’.
Dit is namelijk niet zomaar een examen van iets onnozels. Dit is voor inburgeraars het examen dat ze de kans biedt een volwaardig lid te worden van onze samenleving.
De Nationale Ombudsman stuurde vorige week een rapportbrief naar het ministerie van binnenlandse zaken na een klacht van een gezakte inburgeraar. De Ombudsman concludeerde dat toetsingsmethode en beoordeling objectief zijn, maar dat de resultaten voor de kandidaat niet controleerbaar zijn. Ook ontbreekt het ‘leereffect’.
De Ombudsman stelt echter dat het wettelijk zo is vastgelegd en dat het een bewuste politieke keuze is de lat voor nieuwkomers hoog te leggen.
De Toets Gesproken Nederlands bestaat uit vier onderdelen (zinnen herhalen, korte antwoorden geven op vragen, tegenstellingen noemen en verhalen navertellen). De kandidaat wordt in het per telefoon afgenomen examen beoordeeld op uitspraak, vloeiendheid, zinsbouw en woordenschat.
Omdat er slechts een beperkt aantal vragen is, wil het ministerie niet dat alle antwoorden op straat komen te liggen. Maar nu zal, zo laat een woordvoerder van minister Leers weten, toch worden onderzocht of gezakte kandidaten op verzoek kunnen horen op welke onderdelen slecht is gescoord.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.