35

Gezocht: Adviseur volkenrecht op ‘oproepbasis’

Na Irak-debacle denkt kabinet slechts tien dagen per jaar advies nodig te hebben

Kabinet-Balkenende heeft vorig jaar een onafhankelijk volkenrechtelijk adviseur op het ministerie van Buitenlandse Zaken beloofd. Dit kabinet is niet van plan de belofte waar te maken, maar is op zoek naar een parttime-adviseur: de functie is slechts voor tien dagen per jaar. De commissie-Davids, die onderzoek deed naar de besluitvorming rond de oorlog in Irak, concludeerde dat Nederland een “adequaat volkenrechtelijk mandaat ontbeerde”.

NRC Handelsblad schrijft:

Volgens de commissie-Davids diende een ‘gedegen inbreng van volkenrechtelijke adviezen’ in de besluitvorming van het ministerie van Buitenlandse Zaken gewaarborgd te worden. Dit zou kunnen door middel van de aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur zoals die vroeger ook op het departement aanwezig was.

Het ministerie verklaart middels een woordvoerder dat de afdeling internationaal recht verantwoordelijk is en blijft voor de dagelijkse volkenrechtelijke advisering van de minister.

PvdA-Kamerlid Frans Timmermans noemt de parttime aanstelling ‘absurd’ en heeft minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) om opheldering gevraagd.

Diplomatiek redacteur Mark Kranenburg noemt de invulling miniem:

De aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur was één van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie-Davids, die onderzoek deed naar de besluitvorming in Nederland in 2002 en 2003 rond de Irak-oorlog. Het toenmalige kabinet zei bij monde van zowel premier Balkenende als minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat de aanbeveling voor de aanstelling van een volkenrechtelijk adviseur volledig zou worden opgevolgd.

NRC: Gezocht: volkenrechtelijk adviseur M/V voor 10 dagen per jaar

Geef een reactie

Laatste reacties (35)