51

Gezond leven, minder zorgpremie betalen?

Een jaarlijkse conditietest zou aan verzekeraar moeten bewijzen dat cliënt gezond leeft, aldus de Raad voor Volksgezondheid en Zorg

Mensen die gezond leven moeten korting krijgen op hun ziektekostenverzekering. Daarvoor zouden ze bijvoorbeeld jaarlijks een conditietest kunnen doen, stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg voor in het gisteren verschenen rapport ‘Het belang van wederkerigheid’. Mensen met een gezonde levensstijl zullen anders steeds minder bereid zijn om te betalen voor de ziektekosten van mensen die roken, te dik zijn, te veel drinken of te weinig bewegen, denkt de raad. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Tweederde van de Nederlanders heeft een collectieve ziektekostenverzekering, bijvoorbeeld via hun werkgever. De raad zou de korting die ze daarbij krijgen afhankelijk willen maken van hun leefstijl, zo schrijft de Volkskrant:

Bij de presentatie van het rapport verklaarde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zich vooralsnog tegen zulke plannen. (..) Volgens een tegelijkertijd gepubliceerde achtergrondstudie van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid is het niet duidelijk of financiële prikkels tot gezond gedrag stimuleren, en zelfs niet of gezonde mensen goedkoper zijn voor de samenleving. Bovendien rijst de vraag in hoeverre mensen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun leefstijl, omdat die in sterke mate wordt bepaald door opvoeding, opleiding en sociale omgeving.

Ook Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, ziet niets in een jaarlijkse conditietest. Een duwtje in de goede richting is prima maar bij strengere maatregelen komt de individuele vrijheid in gevaar, stelt hij.

Volkskrant (betaalde toegang): ‘Lagere premier bij gezond leven’

Foto-cc: Enggul

Geef een reactie

Laatste reacties (51)