23

Gezonde orka Morgan ‘vast’ in tank Harderwijk

UPDATE 20 oktober: Volgens wetenschappers kan Morgan wel degelijk weer de natuur in. Het Dolfinarium wil de orka in Harderwijk houden

Orka Morgan werd in juni in verzwakte toestand gesignaleerd in de Waddenzee. Door trainers en verzorgers van het Dofinarium werd ze uit het water gehaald om vervolgens aan te sterken in een tank in Harderwijk. Inmiddels heeft ze een gezond gewicht bereikt en is ze klaar om terug naar zee te gaan, maar het ziet er naar uit dat ze voor eeuwig in haar tank in Harderwijk moet blijven. Het Dolfinarium schat de kans klein in haar familie terug te vinden.

Het Dolfinarium zegt alle moeite te doen om Morgan terug naar zee te brengen, maar omdat orka’s kuddedieren zijn, kan het jonge dier niet zomaar alleen terug worden gezet. “We hebben foto’s en dna-materiaal verspreid naar orka-watchers over de hele wereld, dus er wordt wel gezocht naar haar familie. Of we die vinden is maar de vraag”, zegt het Dolfinarium tegen de NOS.

Wietse van der Werf, oprichter van The Black Fish, een organisatie die strijdt tegen de walvisvangst en gevangenschap van zeedieren, meent echter dat het Dolfinarium met twee petten op zit. Morgan zorg namelijk ook voor extra inkomsten. Iets meer dan een week na de opvang van Morgan, werd ze in een tank geplaatst waar het publiek haar kon bezoeken.

In een opinie stuk op Joop zei Van der Werf eerder:

Door de orka in huis te halen heeft het dolfinarium de verantwoordelijkheid op zich genomen om te zorgen dat het dier weer terug de zee in gaat. […] Die avond, toen ik het nieuws hoorde (dat ze al in een tank zat), vroeg ik me af: zouden ze hetzelfde doen met een aangespoelde walvis van gelijke grootte.

Overplaatsing naar een groter zeezoogdierenpark is ook een optie waar het dolfinarium aan denkt, maar uit de praktijk blijken orka’s het niet goed uit te houden in gevangenschap. Onlangs stierf in het Amerikaanse SeaWorld de vierde orka op rij in vier maanden.

De NOS meldt dat dierenrechtenorganisatie PETA dit weekend protesteert tegen de gevangenschap van Morgan. Hoe langer de orka vast zit, hoe moeilijker het wordt om haar terug te brengen in het wild. Vele wetenschappers, orka kenners, natuurbeschermings- en dierenwelzijnsorganisaties en financiers over de hele wereld hebben inmiddels hun hulp aangeboden om Morgan zo snel mogelijk vrij te laten.

Update 20 oktober

Donderdag gaat de zogeheten Orka Coalitie onder leiding van Wietse van der Werf protesteren tegen de gevangenschap van Morgan. Bij het Dolfinarium in Harderwijk zullen ze symbolisch een orka vrijlaten. In Trouw zegt Van der Werf dat commerciël belangen meespelen. “Zo’n orka is miljoenen euro’s waard. Volgens andere wetenschappers kan Morgan wel degelijk weer de natuur in. Morgan in een zeezoogdierenpark plaatsen is niet per se veiliger. In gevangenschap is het ook maar de vraag hoe ze op de andere orka’s reageert.”
Trouw: Protestactie om orka Morgan vrij te laten
NOS: Orka mogelijk niet terug naar zee
cc-foto: Erwin Winkelman

Geef een reactie

Laatste reacties (23)