Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gezondheidscentrum Almere censureert boezem Brigitte Bardot

  •  
30-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
287 keer bekeken
  •  
bb
Het Gezondheidscentrum Filmwijk in Almere heeft in een schilderij van Brigitte Bardot het decolleté van de beroemde actrice afgeplakt. Het centrum is overgegaan tot de censuur na klachten van bezoekers dat het decolleté ‘vrouwonvriendelijk’ zou zijn.
“We vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt in onze centra”, vertelt Frédérique Mensink van Zorggroep Almere aan Omroep Flevoland. Het centrum wilde het schilderij, dat deel uitmaakt van een expositie, eerst op een andere plek hangen maar daar stemde kunstenares niet mee in. Daarop is besloten het schilderij te vervangen door een gecensureerde foto van het werk met een begeleidende tekst. “Om zo met elkaar in gesprek te gaan. Wat vinden we toelaatbaar?” De klachten waren niet religieus van aard, stelt Mensink.
In de tekst is te lezen dat kunstenares Dana Bos het helemaal niet eens is met de censuur: “Ik vind het jammer dat we leven in een maatschappij waarin we ons moeten voegen naar de ons opgedrongen mening van een kleine minderheid.” Ze zegt dat ze het eerder juist vrouwonterend vindt dat vrouwelijke lichaamsdelen verstopt moeten worden.
Een bericht gedeeld door Dana Bos (@dana_paints) op 6 Jul 2018 om 6:36 (PDT)
bb2

© Brigitte Bardot in La lumière d'en face (1955)

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.