Laatste update 15:46
81

Gezondheidscentrum Almere censureert boezem Brigitte Bardot

Het Gezondheidscentrum Filmwijk in Almere heeft in een schilderij van Brigitte Bardot het decolleté van de beroemde actrice afgeplakt. Het centrum is overgegaan tot de censuur na klachten van bezoekers dat het decolleté ‘vrouwonvriendelijk’ zou zijn.

“We vinden het belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt in onze centra”, vertelt Frédérique Mensink van Zorggroep Almere aan Omroep Flevoland. Het centrum wilde het schilderij, dat deel uitmaakt van een expositie, eerst op een andere plek hangen maar daar stemde kunstenares niet mee in. Daarop is besloten het schilderij te vervangen door een gecensureerde foto van het werk met een begeleidende tekst. “Om zo met elkaar in gesprek te gaan. Wat vinden we toelaatbaar?” De klachten waren niet religieus van aard, stelt Mensink.

In de tekst is te lezen dat kunstenares Dana Bos het helemaal niet eens is met de censuur: “Ik vind het jammer dat we leven in een maatschappij waarin we ons moeten voegen naar de ons opgedrongen mening van een kleine minderheid.” Ze zegt dat ze het eerder juist vrouwonterend vindt dat vrouwelijke lichaamsdelen verstopt moeten worden.

Eerder: Censuur is alleen interessant als het om moslims gaat

Brigitte Bardot in La lumière d’en face (1955)

Geef een reactie

Laatste reacties (81)