10

Gezondheidsinspectie geeft horror-arts vrijspel

VVD-Kamerlid wil bij minister pleiten voor Europees register van artsen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft een slecht functionerende vaatchirurg al drie en een half jaar vrij spel terwijl de aantijgingen tegen hem schrikbarend zijn. Dat meldt het VPRO-onderzoeksprogramma Argos zaterdag. De arts blunderde geregeld, had een zwaar alcoholprobleem, maakte meerdere fouten met dodelijk afloop en schoot voor de lol nietjes in het been van een patiënt. Omdat de IGZ het onderzoek nog steeds niet heeft afgerond kon de arts in Schotland zijn werk vervolgen.

De aanklachten tegen vaatchirurg H. die in Venlo en Winschoten was weggestuurd lopen al jaren. Na drie jaar werd echter een spoedtuchtklacht zonder duidelijke redenen door de directeur van de IGZ van tafel geveegd. Dit tot grote ontsteltenis van aanklager Singh. Hij wil de misstanden van de arts toch via de media naar buiten brengen omdat hij meent dat de patientveiligheid in gevaar is.

VVD-Kamerlid Helma Lodders is geschokt door de uitzending van Argos. “De rillingen lopen over mijn rug van dit verhaal.” Ze gaat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aanstaande dinsdag vragen stellen over deze zaak. “Dit verhaal is absoluut niet goed voor het vertrouwen in de gezondheidszorg”, zei Lodders in haar reactie in het radioprogramma. Ze wil voor een Europees register van artsen pleiten zodat chirurgen als H. tegen wie al jaren een onderzoek loopt niet meer aan de slag kunnen.

De arts werkte in Nederland in twee ziekenhuizen tussen 2002 en 2007. Bij zeker veertien patiënten van de arts traden zeer ernstige complicaties op, waarvan een aantal met dodelijk afloop. In het dossier wordt hij omschreven als een ‘macho’ en ‘cowboy’. Hij liet zich tijdens operaties graag met bloed besmeuren, schoot nietjes in het been van de patient om te controleren of de verdoving werkte en had een alcoholprobleem.

H. week na de aanklachten uit naar Schotland waar hij in een ziekenhuis in Aberdeen ging werken. Daar is hij inmiddels twee keer geschorst en op non-actief gesteld. De IGZ geeft in Argos haar fouten in het onderzoek naar H. toe, maar zegt pas weer in actie te komen als de vaatchirurg weer terugkeert naar Nederland. Dit terwijl Schotland aandringt op het snel afronden van het onderzoek zodat H. van de patientenzorg kan worden afgehaald.

cc-foto: Mustafa Khayat

Geef een reactie

Laatste reacties (10)