5

‘Gezondheidsklachten in Gronings bevingsgebied kunnen dodelijk zijn’

Bewoners van het bevingsgebied in Groningen hebben niet alleen last van schade aan hun huizen, maar hebben ook vaker gezondheidsklachten als gevolg van stress. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. In het rapport staat dat als gevolg van die stress jaarlijks vijf tot negen mensen kunnen overlijden wanneer er geen oplossing komt.

Onderzoekers Tom Postmes en Katherine Stroebe deden twee jaar lang onderzoek in het bevingsgebied. Woensdag publiceerden zij hun bevindingen. Van de 85.000 mensen die schade aan hun huis hebben opgelopen als gevolg van de gasboringen, voelt minder dan de helft zich nog veilig in huis. Bij zo’n 10.000 mensen hebben de aardbevingen voor stressgerelateerde gezondheidsklachten gezorgd. Bij sommige mensen heeft het zelfs tot een angst- of depressiestoornis geleid.

De NOS schrijft:

De onderzoekers bestudeerden de sociale impact van de aardbevingen door gaswinning in Groningen. Ze onderzochten onder meer hoe de Groningers hun veiligheid ervaren, hoe het met hun gezondheid gaat en hoe ze hun toekomst zien. Het rapport was al klaar voor de recente beving in Zeerijp, maar is daarna nog uitgebreid.

Behalve geestelijke klachten, ervaren de bewoners ook fysieke klachten als hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagproblemen. Klachten die samenhangen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of suïcide, aldus de onderzoekers. Het is niet bekend of er al doden zijn gevallen als gevolg van de opgelopen gezondheidsklachten. Volgens de onderzoekers zal het nog een tijd duren voor dat in de statistieken te zien is.

Beeld: Screenshot NTR

Geef een reactie

Laatste reacties (5)