30

Gezondheidsraad adviseert tegen advies Gezondheidsraad

Twee keer per week vis is gezond maar trekt oceanen leeg

De Gezondheidsraad, een 99 jaar oud instituut dat de overheid adviseert op het gebied van de volksgezondheid, stelt de zogeheten ‘Richtlijn goede voeding’ op. Daarin staat bijvoorbeeld welke voedselsoorten voor gezondheidsproblemen zorgen (‘vetzuren’) en wat de burger het beste kan eten (‘gevarieerd’).

Op verzoek van de vorige minister van Landbouw, Gerda Verburg. heeft de Gezondheidsraad nu eens uitgezocht welk voedsel past binnen een ecologisch verantwoord eetpatroon. Met andere woorden, wat moet je eten om te voorkomen dat je de planeet kaalgraast, dan wel het CO2-niveau tot een nieuw record doet stijgen. Met die ogen bezien, komen de wetenschappers van de raad er achter dat de ‘Richtlijn goede voeding’ een ecologische ramp met zich meebrengt. De raad stelt in een persbericht bij het nieuw rapport:

Eén van de richtlijnen goede voeding is ecologisch gezien belastend. Dat betreft het advies twee keer per week vis te eten. De visstand wordt ernstig bedreigd. Hoewel er aanwijzingen zijn dat een keer per week vis eten mogelijk genoeg is ter preventie van hart- en vaatziekten, blijft de aanbeveling ecologisch nadelig. Ook dan ligt de aanbevolen visconsumptie namelijk hoger dan het gebruikelijke niveau. Van belang is te kiezen voor soorten die niet overbevist worden of die milieuvriendelijk worden gekweekt. 

De raad constateert dat de rest van de adviezen wel ecologisch verantwoord zijn.

Op hoofdlijnen luidt de conclusie dat een gezonde voeding veel overeenkomsten heeft met een ecologisch vriendelijke voeding. Binnen de richtlijnen is veruit de grootste ecologische winst te behalen met een minder dierlijk, meer plantaardig voedingspatroon. 

Gezondheidsraad: Richtlijn goede voeding ecologisch belicht

cc-foto: Radio Nederland Wereldomroep

Geef een reactie

Laatste reacties (30)