5

Gezondheidsraad België pleit voor verbod op zonnebank

De Hoge Gezondheidsraad in België vraagt de overheid om zonnebanken te verbieden. “Ze leveren de maatschappij geen enkel voordeel op, er zijn enkel kosten”, aldus de Gezondheidsraad in DeMorgen. Een totaalverbod zou in vijftig jaar bijna 6000 sterfgevallen kunnen voorkomen en meer dan 200 miljoen euro aan medische kosten besparen.

Een vorig advies van de Gezondheidsraad uit 2000 vroeg enkel om meer preventie en strengere normen. Maar intussen gaat de raad verder: “Er is geen veilige hoeveelheid straling van een zonnebank. Elke blootstelling verhoogt het risico op kanker, zeker voor gebruikers onder de 35 jaar”. Aldus Brigitte Boonen van de Stichting tegen Kanker.

Veel mensen gebruiken de zonnebank met als argument dat hun huid zo vast kan wennen aan de zon voordat zij op vakantie gaan. Maar de Gezondheidsraad legt uit dat dit niet klopt: “De intensiteit aan UV-stralen kan oplopen tot 12 keer de hoeveelheid op een zuiders terras op de middag. De ‘voorbereiding’ is dus veel schadelijker dan het bruinen in de open lucht. ”

14 procent van de Belgen gaat regelmatig onder de zonnebank. Als gevolg heeft België een bijzonder hoog aantal gevallen van huidkanker. Volgens een studie van de Universiteit Gent zouden er in een tijdspanne van vijftig jaar zesduizend sterfgevallen kunnen worden vermeden met een verbod.

De Belgische minister van Consumentenzaken is geen voorstander van een verbod. Hij vreest meer thuisgebruik. De Gezondheidsraad is het hiermee niet eens “In landen waar zonnebanken al verboden zijn, zoals Brazilië en Australië, is het gebruik intussen verwaarloosbaar”.

Bron: DeMorgen, ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (5)