25

Gezondheidsraad: Derde coronavaccin voor alle 60-plussers

Alle personen boven de 60 jaar, moeten in aanmerking komen voor een derde coronavaccinatie. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan demissionair minister Hugo de Jonge. Het zogenaamde boostervaccin moet het meest kwetsbare deel van de bevolking extra beschermen tegen ziekte als gevolg van het coronavirus.

Inmiddels zijn er voldoende aanwijzingen dat de werking van het vaccin na twee prikken na verloop van tijd afneemt. Dat is te zien bij de groep die als eerste in aanmerking kwam voor de vaccinatie, namelijk zorgmedewerkers en ouderen. Nu het aantal besmettingen weer hard oploopt, is het volgens de Gezondheidsraad verstandig om de meest kwetsbare groep die extra bescherming te bieden. Te beginnen bij het oudste deel van de bevolking. Behalve 60-plussers, moeten ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling verblijven, een derde prik kunnen krijgen. Dit omdat op deze locaties vaak kwetsbare personen bij elkaar wonen en het virus er sneller wordt overgedragen.

Geschikte vaccins voor een derde prik zijn volgens de Gezondheidsraad Pfizer en Moderna, ook voor mensen die eerder AstraZeneca of Janssen kregen. Het advies van de raad wordt doorgaans overgenomen door de minister van Volksgezondheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)