4

Gezondheidszorg kan stuk vrouwvriendelijker

Handboek voor geneeskunde gericht op vrouwen woensdag gepresenteerd

‘Vrouwen zijn slechter af in de gezondheidszorg dan mannen.’ Dat zegt Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie aan het UMC Utrecht. Daarom wordt woensdag het eerste Nederlandse handboek voor vrouwspecifieke geneeskunde gelanceerd.


Aan het boek werkten auteurs mee van verschillende medische specialismen. Van psychiater tot internist, van dermatoloog tot oncoloog, meldt de NOS. Het gaat niet om enkel gynaecologische zorg. “Juist niet”, zegt Fauser:

De kennis en kunde over verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zich vaak tot de geslachtsorganen. Dat impliceert dat al het andere gelijk is

Veel ziekten ontstaan en verlopen anders bij vrouwen dan bij mannen. Daar moeten artsen, maar ook patiënten, zich volgens Fauser beter bewust van zijn. Zo hebben vrouwen vaak heel andere klachten bij een hartinfarct dan mannen. Als een arts die klachten te laat herkent, kan de behandeling onnodig vertraging oplopen.

Dat er binnen de geneeskunde nog zo weinig aandacht is voor vrouwspecifieke geneeskunde komt volgens de hoogleraar doordat nog te automatisch wordt aangenomen dat wat uit onderzoek voor mannen goed bleek te zijn, ook automatisch goed is voor vrouwen. Maar onderzoek splitsen naar verschillende doelgroepen wordt door de farmaceutische industrie ook te duur geacht.

Women Inc is verantwoordelijk voor de lancering van het boek woensdag. Die organisatie zet zich sinds 2004 onder meer in voor de ontwikkeling van vrouwspecifieke geneeskunde. Directeur Jannet Vaessen noemt het “onvoorstelbaar, dat dit onderwerp niet al lang een vast onderdeel is van de basisopleiding van elke arts.”

Op het popfestival Lowlands lanceerde Women Inc dit jaar de campagne ‘Wij zijn de lul!”, een bewustwordingscampagne om de noodzaak van genderspecifieke gezondheidszorg te benadrukken.

NOS: “Geneeskunde vrouwonvriendelijk”

Geef een reactie

Laatste reacties (4)