7

GGD waarschuwt: commerciële coronatest is snel, maar onbetrouwbaar

Op steeds meer plaatsen worden commerciële coronatesten aangeboden, buiten de GGD om dus, maar die zijn vaak onbetrouwbaar. Daarvoor waarschuwt de GGD Hollands Midden. Het gaat om bedrijven die een sneltest aanbieden waarbij de uitslag soms al binnen een kwartier volgt. In tegenstelling tot de reguliere test bij een GGD-testlocatie, moet voor het afnemen van zo’n sneltest worden betaald.

De uitslag ervan wordt echter in veel gevallen niet geaccepteerd door de GGD. Die zegt in een reactie tegen Omroep West:

Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.

Wie bij een commercieel bedrijf positief test op corona, kan vervolgens niet terecht bij de GGD maar zal eerst gevraagd worden opnieuw een test af te nemen. De GGD heeft nog een andere waarschuwing voor mensen die denken tegen betaling snel een test te kunnen doen:

Als u negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. U moet dan toch thuisblijven en u opnieuw laten testen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)