32

GGD wil verbod op stuntprijzen alcohol

Gemeenten kunnen sinds deze week supermarkten verbieden te stunten met alcoholprijzen

Supermarkten en slijterijen zouden een minimumprijs moeten hanteren voor alcoholische dranken. De GGD wil daarmee voorkomen dat alcohol voor stuntprijzen wordt aangeboden. Directeur Laurent de Vries van GGD Nederland gaat daar binnenkort op aandringen bij minister Schippers.

Sinds deze week kunnen gemeenten hun supermarkten en slijterijen verbieden te stunten met alcoholprijzen. Tegen de actie van supermarktketen C100 die drie kratjes bier voor de prijs van twee aanbiedt kwam echter geen tegenstand. De Vries vindt dat een onverstandig initiatief omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat naast de beschikbaarheid van drank, ook de prijs de consumptie sterk stimuleert.

Volgens De Vries is de onlangs goedgekeurde wet geen sterk middel omdat het lastig in de praktijk is te brengen. Een minimumprijs is volgens hem wel effectief en beter te handhaven. “Er is een minimumprijs voor boeken, voor melk; waarom niet voor bier?

Supermarkten verkopen momenteel 70 procent van de verkochte drank in Nederland. Het liefst wil de GGD directeur dat supermarkten helemaal stoppen met de verkoop van alcohol. Ook Wim van Dalen, woordvoerder van stichting alcoholpreventie Stap sluit zich bij dat oordeel aan. Hij pleit in Metro voor het ‘Scandinavische model’. Voor supermarkten is drank volgens hem de levensader.

Nederlandse jongeren behoren binnen Europa tot de top-5 van de stevigste drinkers. De Vries wil daarom ook dat de minimale leeftijd voor alcohol omhoog gaat naar 18 jaar. Ook voor zwak-alcoholische dranken als wijn en bier. De nieuwe drankwet die straks van kracht wordt maakt niet alleen de verkoop van drank, maar ook het bezit strafbaar voor minderjarigen. 

Metro-Nieuws: GGD wil minimumprijs voor drank

cc-foto: marssipa

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (32)