23

GGZ-Centraal zette cliënten onder druk om mee te werken aan tv-programma

Stoppen met filmen zou tonnen kosten en ten koste kunnen gaan van de directe zorg aan de patiënten ... KRO-NCRV zegt niets met het conflict te maken te hebben

Het tv-programma ‘Anita wordt opgenomen’ was aanleiding voor GGZ-Centraal om patiënten onder druk te zetten mee te werken aan de mediaproductie ondanks duidelijke bezwaren van de cliënten dat de opnamen een inbreuk op hun privacy zou zijn.

Update onderaan artikel
De patiënten stapten naar een landelijke bemiddelaar voor zorginstellingen die ze gelijk gaf, waarna de instelling nog meer druk uitoefende om alsnog akkoord te gaan omdat ‘stoppen enkele tonnen zou kosten die mogelijk invloed zou hebben op de directe zorg’. Dat meldt dagblad Trouw op basis van interne documenten die het in handen heeft. De directie van GGZ-Centraal zegt dat er twijfel was bij patiënten over medewerking maar spreekt tegen dat er druk zou zijn uitgeoefend.

Volgens Anita Witzier werd er tegen de programmamakers gezegd dat alle neuzen dezelfde kant op stonden.

We zijn te goeder trouw geweest.

Het programma werd begin dit jaar uitgezonden door omroep KRO-NCRV.

Update 17:06

KRO-NCRV wijst erop dat het conflict van interne aard is bij GGZ-Centraal. Ook valt te lezen in de reactie:

“Als patiënten niet in beeld wilden, gebeurde dat ook niet. Bovendien zijn de tv-beelden, in het belang van de patiënten en hun familie, niet langer dan een jaar na dato terug te zien via uitzendinggemist / on demand. Ook zijn er per aflevering viewings georganiseerd voor deelnemers aan het programma, zorgverleners en familieleden. Door deze viewings hadden zij inspraak in de inhoud en wisten zij van te voren wat er uitgezonden zou worden op televisie.”

NOS: ‘Patiënten onder druk gezet voor programma Witzier’

Geef een reactie

Laatste reacties (23)