37

GGZ: Geen eigen bijdrage voor hulp bij psychische nood

'Kwetsbaren in de samenleving de dupe' van voorstel van minister Klink (Volksgezondheid), zegt Marleen Barth, voorzitter van de brancheorganisatie

GGZ Nederland zal niet meewerken aan de inning van een eigen bijdrage voor specialistische gezondheidszorg. Zo’n bijdrage verhoogt de drempel voor hulp bij psychische nood. Kwetsbare patiënten zullen hierdoor worden gedupeerd, meent directeur Marleen Barth van de brancheorganisatie.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil dat patiënten betalen voor elke keer dat ze zich laten behandelen door iemand in de tweedelijns zorg, dat wil zeggen een psycholoog of een psychiater. Dat meldt Trouw maandag.

De eigen bijdrage kan vanaf januari oplopen tot in totaal 175 euro. Een Kamermeerderheid besloot in juni dat zo’n eigen bijdrage niet mocht worden ingevoerd, maar Klink heeft besloten om deze motie naast zich neer leggen.

Voorzitter Marleen Barth van GGZ Nederland roept de leden van de brancheorganisatie dan ook op om niet mee te werken aan de inning van de eigen bijdrage. “We hebben ons steeds bereid getoond mee te denken met de minister over de noodzaak om de groei van de zorg af te remmen”, aldus Barth bij de NOS. “Maar wij weigeren dat te doen over de ruggen van onze patiënten.”

Trouw: GGZ weigert inning eigen bijdrage

NOS: GGZ weigert inning eigen bijdrage

Geef een reactie

Laatste reacties (37)