7

‘Ggz heeft vinger in de pap bij huisartsen’

'Door Ggz-instellingen gedetacheerde praktijkondersteuners verwijzen door naar eigen instelling'

Steeds meer huisartsen hebben een praktijkondersteuner in dienst die patiënten met psychische klachten moet weghouden bij dure gespecialiseerde zorg. Door zoveel mogelijk patiënten binnenshuis te behandelen worden de kosten lager, zo betoogde minister Schippers (Volksgezondheid) in haar plannen.

De gedetacheerde praktijkondersteuners zijn echter vaak in dienst van een groot ggz-concern. Volgens Dick Nieuwpoort, directeur van de Landelijk Vereniging van Eerstelijnspsychologen, zal de praktijkondersteuner daardoor sneller doorverwijzen naar de eigen werkgever. “Daarmee wordt de zorg uiteindelijk alleen maar duurder”, aldus Nieuwpoort.

Inmiddels heeft zo’n 60 procent van de huisartsen een praktijkondersteuner en dat percentage stijgt alleen maar. De grote ggz-instellingen zien dat hun markt slinkt en zetten een “label” op voor lichtere psychische zorg. Een voorbeeld hiervan is Indigo; deze frachiseorganisatie heeft regionale bv’s die in handen zijn van grote concerns als Parnassia, Altrecht of ggz Drenthe.

Zo’n veertig procent van de huidige praktijkondersteuners is vanuit een ggz-instelling gedetacheerd. Volgens Geert-Jan van Loenen, bestuurder van de Landelijke Huisartsen Vereniging, staat dat op gespannen voet met het onafhankelijk poortwachterschap van de huisarts. De gespecialiseerde instellingen hebben op deze manier namelijk een vooruitgeschoven post bij de huisarts.

De Nederlandse Zorgautoriteit constateert dat zulke afhankelijke praktijkondersteuners inderdaad “meer geneigd kunnen zijn om een patiënt door te verwijzen naar de eigen werkgever of naar de tweede lijn in het algemeen”. In Drenthe menen vrijgevestigde eerstelijns psychologen al over een terugloop in cliënten sinds de huisartsen samenwerken met de praktijkondersteuners.

De Volkskrant: Ggz heeft steeds meer invloed bij de huisarts

Geef een reactie

Laatste reacties (7)