Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GGZ-instelling vraagt personeel financiële puinhoop op te ruimen

  •  
24-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
ANP-GGZ300_01.jpg
Bestuurder wil dat medewerkers geld inleveren om faillissement te voorkomen
Bestuurder Charley Laurey heeft het personeel van GGZ-instelling Zonnehuizen gevraagd vrijwillig loon in te leveren om faillissement te voorkomen. Medewerkers zouden kunnen afzien van hun vakantiegeld, periodieke loonsverhoging of het tegoed van hun spaarloonregeling. Zonnehuizen heeft de afgelopen twee jaar zo’n 20 miljoen euro verlies gedraaid, daar moeten de medewerkers als het aan de bestuurder ligt nu voor opdraaien.
Laurey schrijft aan het personeel:
Het bedrag dat nodig is om van Zonnehuizen weer een gezonde organisatie te maken is groot. (..) De financiële inbreng vanuit onze eigen organisatie is van belang om de regie zo veel als mogelijk in eigen handen te houden.
In 2009 had de instelling nog een vermogen van ruim 6 miljoen euro. Het jaarverslag over 2010 is nog steeds niet verschenen, maar diverse leden van de Tweede Kamer beweren dat de instelling zo’n 20 miljoen euro heeft verspeeld.
Naast het verlies is er nog meer mis bij GGZ Zonnehuizen. De inspectie heeft eerder twee afdelingen meoten sluiten vanwege de slechte omstandigheden waarin kinderen waren gehuisvest. Ook kregen ze er ondermaatse zorg. Momenteel wonen er 800 jeugdigen met geestelijke gezondheidsklachten intern bij Zonnehuizen en heeft de instelling ruim tweeduizend externe cliënten.
PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vraagt zich af waar de 20 miljoen euro is gebleven:
Het is een grote puinhoop bij Zonnehuizen, met slechte zorg, ondermaatse huisvesting afgezien van het directiepand dat goed onderhouden is. Waar is de afgelopen twee jaar dan 20 miljoen euro aan uitgegeven? Niet aan huisvesting of zorg.
Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten heeft besloten de instelling en daarmee het personeel aan zijn lot over te laten. Het is de verantwoordelijkheid van Zonnehuizen zelf om weer een gezonde instelling te worden:
Dan gaat het zowel om de kwaliteit van de zorg als om de financiën […] Als dat onverhoopt niet lukt heb ik een plan B klaarliggen om de zorg aan de cliënten te garanderen.”

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.