Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GGZ-patiënten dreigen te escaleren door bezuinigingen

  •  
24-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
ggz300_01.jpg
Hulplijn slaat alarm om toenemend aantal schrijnende gevallen: 'Mensen komen tussen wal en schip terecht'
De zorgbezuinigingen in de GGZ zorgen voor een toenemend aantal schrijnende verhalen van mensen, die door lange wachtlijsten en sluiting van afdelingen aan hun lot worden overgelaten. Dat merkt de organisatie achter de anonieme hulplijn Sensoor, waar deze mensen steeds vaker aankloppen.
De honderden miljoenen euro’s aan bezuinigen zorgen ervoor dat een derde van de beschikbare plekken in de geestelijke gezondheidszorg verdwijnt. Sensoor, dat jaarlijks 250.000 telefoontjes krijgt, slaat alarm naar aanleiding van de vele gesprekken met mensen die niet of te laat terecht kunnen bij een GGZ-instelling. Woordvoerster Karin Prins vertelt aan het AD :
ggz300
Mensen komen tussen wal en schip terecht. Door het ontbreken van aangewezen hulp ontstaat het risico van verdere escalatie. Zelfs mensen in crisissituaties en met ernstige psychische stoornissen bellen naar Sensoor, omdat ze nergens hulp krijgen. Op dat moment kunnen we wel iets betekenen. Kalmeren om erger te voorkomen, maar er moet meer gebeuren. Wij bieden geen therapie.”
Het is niet de eerste keer dat bezorgdheid klinkt over de ingrijpende bezuinigingen in de GGZ. Ook het escalerende geweld tegen NS-personeel en recente gebeurtenissen waarbij ‘verwarde personen’ betrokken waren worden gelinkt aan de verslechterende GGZ-voorzienigen. Volgens psychiater Bram Bakker hebben de opstapelende gebeurtenissen ‘100 procent’ te maken met de ‘drempels’ die patiënten op de weg naar een psycholoog of psychiater vinden. Tegen gratis dagblad Metro zei hij eerder:
Als wij niet willen dat het Acht Uur-journaal door verwarde jongens wordt verstoord, dan is er meer personeel nodig om voor dit soort jongens te zorgen.
Bakker claimt dat de ‘snelle route’ naar de GGZ door de invoering van eigen bijdrages en verplichte verwijzingen door de huisarts niet meer werkt.
NS-medewerker Hanna Tekstra viel hem op 14 maart bij in de Volkskrant :
Ik krijg het idee dat we enkel een wond aan het stelpen zijn en niet naar de oorzaak kijken. Ik denk dat dit geen NS-probleem betreft maar een maatschappelijk probleem. In de jaren dat ik nu voor de NS werk zijn er veel bezuinigingsmaatregelen binnen de (psychiatrische) zorg doorgevoerd. Dat merken wij meteen. Wanneer er weer een instelling bedplaatsen heeft moeten schrappen komen deze mensen in de maatschappij terecht. Bijtende zwervers, op straat gezette gezinnen, zwaar verwarde, schreeuwende mensen, overnachtende mannen in pak met aktetas, tieners die dood willen, díe komen wij tegen. Continu. Dit zijn mensen met problemen die wij als maatschappij serieus moeten nemen, die goede zorg nodig hebben. Doen we dat niet, dan belanden ze bij ons op het station en in de treinen, dan krijgen we te maken met steeds meer agressie.
Brancheorganisatie GGZ Nederland ziet bij monde van woordvoerder Sjoerd Beumer vooralsnog geen link tussen de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg en het aantal excessen door verwarde mensen, maar ‘ook geen bewijs dat dit niet zo is’.  

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.