78

GGZ wil geen registratie psychiatrische gegevens

GGZ: 'Moeten we straks ook gegevens gaan afstaan van iedereen die een rijbewijs aanvraagt?'

Tristan van der V. mocht twee wapens houden ondanks dat hij in 2006 was opgenomen wegens suïcidale neigingen. De Koninklijke Nederlandse Schutters vereniging meent dat hij om die reden nooit een wapenvergunning had mogen krijgen. Herhaling van deze situatie lijkt echter niet te voorkomen. De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) wil geen registratie van psychiatrische gegevens.

In Vrij Nederland zegt een woordvoerder van GGZ-Nederland:

Voor ons weegt het medisch beroepsgeheim heel zwaar. Als we dit soort incidenten op deze manier tegen willen gaan, dan staat de privacy van onze cliënten op het spel en het is wettelijk ook niet toegestaan.” De woordvoerder wijst ook op het gevaar van een glijdende schaal: “Moeten we straks ook gegevens gaan afstaan van iedereen die een rijbewijs aanvraagt?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt op dit moment naar de manier waarop wapenbezit in Nederland is geregeld. Minister Ivo Opstelten zal aan de hand daarvan bepalen of de regels moeten worden aangepast. Maandag zei de Raad van Hoofdcommissarissen dat de hulpverlening verplicht is om medische informatie aan de politie te verstrekken. Woordvoerder Willem Woelders wil dat er een extra procedure bijkomt bij het verlenen van een wapenvergunning. Zo moet iemand getoetst worden of hij geestelijk stabiel genoeg is om met een wapen rond te lopen.

De Vereniging van GGZ-cliënten is ook terughoudend op gegevens aan de politie te geven. “Het gaat om een enorm kwetsbare groep. Je kunt mensen die gedwongen opgenomen zijn niet zomaar koppelen aan geweld.  Dat leidt tot stigmatisering.”

Geef een reactie

Laatste reacties (78)