9

GGZ wil patiënten als Tristan kunnen dwingen tot behandeling

VIDEO: Overheid werkt juist aan wetgeving die een 'zorgwekkende zorgmijder' niet helpt, maar eerder in het vizier van politie krijgt

GGZ Rivierduinen doet een beroep op de overheid om patiënten als Tristan van der Vlis gedwongen te kunnen behandelen. Tristan was schizofreen en stond bij de GGZ te boek als een ‘zorgwekkende zorgmijder’, maar er bestaat geen wet om dit soort patiënten gedwongen te behandelen. Directeur Marjolein ten Kroode van GGZ Rivierduinen zegt in Nieuwsuur dat deze maatregel ‘de samenleving veel soelaas kan bieden’. “Het zou goed zijn voor de patiënt en voor de GGZ,” aldus Ten Kroode.


De therapeuten van Van der Vlis liggen nog onder vuur. Komende week oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg of ze risico’s en signalen juist hebben ingeschat. Volgens Ten Kroode staan deze hulpverleners machteloos tegenover patiënten als Van der Vlis. Tot nu toe is een bevel van het Openbaar Ministerie de enige manier om ‘zorgwekkende zorgmijders’ als Tristan in veiligheid te brengen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de maatschappij.

Dat moet anders, vindt Ten Kroode. Daarom doet ze een oproep op de overheid om gedwongen behandeling toe te staan.

Voor deze groep zorgwekkende zorgmijders geldt dat pillen echt helpen, en gedwongen laten innemen c.q. zorgen dat we ze echt kunnen opzoeken, is een middel dat we ontberen en echt kan helpen.

Het vorige kabinet stelde een versoepeling van de medische geheimhoudingsplicht voor, maar die haalde het toen niet omdat het kabinet viel.

Ten Kroode kan zich niet vinden in het wetsvoorstel waarover de Kamer volgende week debatteert. In Nieuwsuur zegt ze dat het Openbaar Ministerie zich nooit direct tot de GGZ Rivierduinen heeft gewend met het verzoek om inzage in het medisch dossier van Tristan. “We hadden het verzegeld klaarliggen en ter beschikking gesteld”, zei Ten Kroode in Nieuwsuur. Als dat het geval was geweest had Ten Kroode de rechter gevraagd de geheimhoudingsplicht voor deze zaak op te heffen.

Officier van justitie Kitty Nooy zei eerder het ‘onbevredigend’ te vinden dat de instelling het dossier niet ter beschikking wilde stellen. In een reactie in Nieuwsuur reageert het OM dat op 13 april twee rechercheurs bij GGZ Rivierduinen zijn geweest, maar dat de jurist van de geneesheer-directeur toen telefonisch aangaf het dossier niet vrijwillig af te willen staan.

Ten Kroode hoopt dat de overheid kiest voor een maatregel die vooraf problemen voorkomt in plaats van een wet die achteraf herstelwerkzaamheden moet verrichten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (9)