Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

GGZ wil behandelgegevens delen, ook wanneer patiënt niets wordt gevraagd

  •  
23-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
7239177246_40d6c9ea9e_z
GGZ Nederland heeft zorginstellingen opgeroepen bepaalde gegevens van de behandeling van patiënten te delen met een externe databank. Ook wanneer de patiënt niet om toestemming is gevraagd. Demissionair minister Schippers zei eerder nog dat er geen wettelijke grond is om dit te doen, juist omdat de patiënten niet om toestemming wordt gevraagd, maar GGZ Nederland denkt nu een juridische omweg gevonden te hebben.
Data uit vragenlijsten die patiënten aan het begin en aan het einde van hun behandeling invullen, worden straks als het aan GGZ Nederland ligt gedeeld met een externe databank. Dat zijn vragen over angsten, suïcidaliteit, depressie en seksualiteit. De persoonsgegevens zullen worden afgeschermd. GGZ Nederland wil de data graag hebben, omdat het de kwaliteit van de zorg zou verbeteren.
Met behulp van parlementaire stukken uit 1989, waarin staat dat bij het vergaren van patiëntgegevens voor het gebruik van kwaliteitsverbetering toestemming van de patiënt “mag worden verondersteld”. Alleen dat was 1989, inmiddels is het 2017 met alle technische vooruitgang van dien.
cc-foto: Eric Geers

Meer over:

privacy, ggz, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.