79

‘Gidsland Nederland is racistisch geworden’

Per 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren in Nederland werken ... Minister Asscher doet er alles aan om 'tsunami' te voorkomen ... Roemeense minister haalt hard uit naar 'xenofoob' Nederland

Per 1 januari 2014 is het Bulgaren en Roemenen toegestaan om zonder werkvergunning in Nederland aan de slag te gaan. Reden voor ministers, lokale bestuurders, werkgevers en werknemers om bij elkaar te komen op een top over arbeidsmigratie en te bespreken: hoe kunnen we voorkomen dat Bulgaren en Roemenen onze toch al beknelde arbeidsmarkt overspoelen?


Minister van Sociale Zaken, Lodewijk Asscher, kondigde eerder al een Code Oranje af. In een opiniestuk in de Volkskrant schreef hij samen met de Engelse publicist David Goodhart dat de dijken op sommige plaatsen op doorbreken staan. Na afloop van de top, maandag in Den Haag, zei de minister Nederlandse voorlichters naar Bulgarije en Roemenië te zullen sturen die potentiële arbeidsmigranten zonder kwalificaties moeten ‘ontmoedigen’ naar Nederland te komen. Technici en hoogopgeleiden worden tegelijkertijd juist geworven om wél in Nederland te komen werken.

De Roemeense minister van Arbeid, Mariana Câmpeanu, laat in dagblad Trouw weten nergens anders in de EU zoveel weerstand tegen de komst van Roemenen en Bulgaren te ondervinden als in Nederland. Câmpeanu:

Legt u mij eens uit hoe een land dat bekend staat als gidsland, zo veel last kan hebben van angst voor vreemdelingen?”

Ze voegt er bovendien aan toe: “Nederland is het minst populaire land voor Roemenen om heen te gaan.” Volgens haar zijn het vooral de hoogopgeleide Roemenen die naar Nederland trekken:

Zij zijn over het algemeen goed geïntegreerd en spreken de taal. Zij leveren een enorme bijdrage aan de Nederlandse economie. Het zijn de mensen van wie wij hopen dat ze op een dag terugkeren naar Roemenië.

Aan het einde van het interview met dagblad Trouw stelt Câmpeanu de journalist de vraag: “Waarom bestaat er in een land als Nederland, dat bekendstaat als ‘gidsland’, deze xenofobie en dit racisme?”

Maandag demonstreerde Geert Wilders bij de Roemeense ambassade tegen de komst van de Bulgaren en Roemenen. VVD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Hans van Baalen, haalde hard uit naar de PVV-leider. Zo zei hij ‘met stijgende verbazing’ naar het protest te hebben gekeken. “Het was nog niet met de slogan ‘Roemenen raus’. Zo ga je in Europa niet met elkaar om”, aldus Van Baalen. Bovendien beledigt Wilders Roemenen en ziet hij niet in dat economische groei in Europa zowel Nederland als Roemenië zal helpen. Van Baalen:

Mensen die zich hier melden en geen eigen bestaansmiddelen hebben, gaan we niet doorverwijzen naar de bijstand. Je moet een legale baan hebben en bijstandsrechten opbouwen door 10 jaar belasting te betalen. En je moet Nederlands beheersten als je een uitkering aanvraagt. Dan maakt het niet uit of je uit Nicaragua of uit Roemenië komt. De PVV zegt gewoon: u bent niet welkom.” 

De reactie van Câmpeanu is voor VVD-Kamerlid Mark Verheijen reden om Roemenië niet meer serieus te nemen. In een tweet laat hij weten:

Geef een reactie

Laatste reacties (79)