33

Giel Beelen: vind je mij een racist?

Rapper Fresku geeft verduidelijking op video 'Zo doe je dat'

De Nederlandse rapper Fresku haalde met zijn track ‘Zo doe je dat’ uit naar Hilversumse radiostations die te weinig hiphop en ‘zwarte muziek’ zouden draaien. Het nummer leek opgedragen aan 3FM-DJ Giel Beelen die in de track bij naam genoemd wordt. De radiohost nodigde de rapper daarom uit om het gesprek met hem aan te gaan

De video van Fresku kwam vorige maand uit en zorgde voor veel ophef. Beelen kreeg naar aanleiding van het nummer veel kritiek over zich heen. De radiopresentator opende het interview met de vraag: ‘vind je mij een racist?’. Fresku antwoordde daarop:

Er is een verschil tussen een racist en racistisch en daar kunnen we allemaal wel wat van leren. Ik denk wel dat er wel moves zijn gemaakt waar ik als luisteraar van 3FM niet helemaal achtersta. Maar ik vind je geen racist.

De radio-dj zegt tijdens het interview het punt dat Fresku probeert te maken in de video te kunnen begrijpen. Toch voelt Beelen zich blijkbaar ergens gekrenkt: “Er zijn mensen die misschien niet zo goed luisteren en denken Fresku is te gek en die denken nu die Giel is een lul.”

Fresku legt uit dat zijn video niet persoonlijk naar Giel gericht is maar eigenlijk een ‘aanklacht naar heel Hilversum’ is. De rapper zegt 3FM als voorbeeld te gebruiken omdat het een vlagschip van de publieke omroep is. 

De twee mannen praten ook over wat een mogelijke oplossing zou kunnen zijn voor het gebrek aan kleur in Hilversum. Beelen is er niet voor om positief te discrimineren omdat je iemand dan alleen om zijn of haar etniciteit aan zou nemen. Daar is de rapper het helemaal mee eens maar hij attendeert de radiohost er wel op dat veel zwart talent te weinig waardering krijgt. Hij noemt presentator en radiomaker Andrew Makkinga als voorbeeld.

Volgens Fresku is een gebrek aan hiphop en andere ‘zwarte muziek’ op de radio funest voor de samenleving.

(…) Het leert ons dat toegankelijk blank is en dat is niet waar. Toegankelijk is catchy en heeft niks te maken met kleur of sound.” 

Het lijkt – richting het einde van het gesprek – tot Beelen door te dringen waar het echt om gaat: ”

(…) Je hebt me aan het denken gezet want toen ik je video eerst zag, dacht ik we draaien gewoon wat mensen leuk vinden. Maar het is veel breder dan dat. Radio is een vlaggenschip. Het gaat erom dat je kan denken dat je niet racistisch bent maar op het moment dat de maatschappij zo is ingedeeld dat het op bepaalde functies niet goed verdeeld is dan krijg je er toch verschil in en dat is wel de tijd waarin we nu leven.

Het gesprek tussen de twee mannen zou je als symbool kunnen zien voor een bredere discussie die in de Nederlandse maatschappij gevoerd wordt, waarbij het moeilijk is om een aantijging van racisme niet persoonlijk te nemen. Als er echt geluisterd wordt is er – zoals je in het interview hoort – toch de mogelijkheid om nader tot elkaar te komen. 

Link: radiouitzending 3FM

Geef een reactie

Laatste reacties (33)