15

‘Gif in kleding van modeketen Zara’

Greenpeace: kleding van 20 internationale modemerken bevat gevaarlijke chemicaliën... Modeketen Zara spant de kroon

Koop je een nieuwe broek bij de Zara, krijg je er gratis kankerverwekkende stoffen bij. Volgens een onderzoek van Greenpeace bevat kleding van twintig internationale modemerken gevaarlijke chemicaliën. Dinsdag presenteert Greenpeace het onderzoeksrapport hierover in Peking.

Onder de bekende merken is de modeketen Zara. In de kleren van de keten zouden stoffen zijn aangetroffen die niet alleen hormoonverstorend werken, maar ook nog eens kankerverwekkend kunnen zijn. De kleding is volgens Greenpeace ook in Nederland verkocht. Modeketen Zara voert overigens de lijst aan. Het zou hierbij om verfstoffen gaan die amines bevatten die in de EU verboden zijn.

Naast de Zara staan ook merken als Levi’s, Esprit en Tommy Hilfiger op de lijst. Kleding van die merken bevatten giftige stoffen die zelfs drinkwaterbedrijven niet uit het water kunnen filteren, aldus Greenpeace.

Greenpeace schrijft:

We kochten 141 kledingstukken van 20 bekende modemerken, in 27 verschillende landen. Dit keer ging het om populaire kleding van modeketens die je in vrijwel elke grote winkelstraat aantreft, zoals Levi’s, Esprit, Mango en Tommy Hilfiger. Al deze kleding testten we en de conclusie: in veel kleding zit een cocktail van giftige stoffen.

Modegigant Zara spant de kroon. In de kleding van deze keten zijn verscheidene stoffen aangetroffen die niet alleen hormoonverstorend, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn. De onderzochte Zara-kleding is onder meer verkocht in Nederland. Daarom roept Greenpeace Zara op om nu verantwoordelijkheid te nemen en te stoppen met giftige kleding.

Lees hier de Nederlandse samenvatting van het rapport.

Greenpeace: Onthullend rapport zet Zara in zijn hemd

Geef een reactie

Laatste reacties (15)