38

Giftige stof GenX in drinkwater Zuid-Holland door lozingen chemiebedrijf

Uit onderzoek blijkt dat als resultaat van lozing van het bedrijf Chemours, de giftige stof GenX in het drinkwater terecht is gekomen op veel meer plekken dan tot nu toe bekend. Het AD onderzocht kraanwater uit Dordrecht, Alblasserdam, Gouda, Rotterdam, Spijkenisse en Goeree en vond de stof in alle monsters terug.

Volgens deskundigen kunnen de ruim drie miljoen inwoners van Zuid-Holland hun kraanwater gewoon blijven drinken omdat de hoeveelheden ruim onder de risicomarges zitten. Maar volgens hoogleraar Jacob de Boer zou het überhaupt niet toegelaten moeten worden dat zulke persistente stoffen in ons drinkwater voorkomen.

Ernstige zorgen

Drinkwaterbedrijven in Zuid-Holland maken zich grote zorgen. GenX hoort volgens hen gewoon niet in schoon en veilig drinkwater te zitten. Provincie Zuid-Holland besloot eerder al dat de lozing van GenX door het chemiebedrijf flink omlaag moet.

Drinkwaterbedrijf Oasen vindt dit echter onvoldoende en is naar de rechter gestapt om de provincie en Chemours te dwingen de uitstoot van de gevaarlijke stof nog veel verder terug te brengen. De lozing moet volgens hen nog verder aan banden gelegd worden omdat hun huidige zuiveringsstations de stof er niet uit kunnen filteren. Vervanging van de huidige filters zou anders tientallen miljoenen euro’s kosten. Kosten die vervolgens bij de consument terecht zouden komen.

Willens en wetens blijven gebruiken

Chemours, een Amerikaanse teflonproducent die voorheen Dupont heette, kwam eerder ook al in opspraak vanwege het gebruik van kankerverwekkende stoffen. Eerder maakten ze gebruik van de kankerverwekkende stof PFOA, ofwel C8. Het bedrijf kreeg al in de jaren ’80 aanwijzingen dat de stof C8 schadelijk is voor de volksgezondheid en mogelijk zelfs kankerverwekkend, maar bleef de stof willens en wetens gewoon gebruiken en uitstoten. Het bloed van oud-personeel blijkt bomvol C8 te zitten en ook omwonenden van de fabriek hebben mogelijk jarenlang risico gelopen op gezondheidsschade. Justitie is onlangs een strafrechtelijk onderzoek gestart

Na verloop van tijd is Chemours overgestapt op het gebruik van GenX in plaats van C8. Maar ook GenX is volgens toxicologen kankerverwekkend. Bij ratten en muizen heeft GenX in laboratoriumtests onder meer kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaakt. Afval van GenX wordt naast via het water, ook door de fabrieksschoorstenen uitgestoten en komt zo terecht in woonwijken van onder meer Sliedrecht en Dordrecht.

Giftig

De Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid (OZHZ) vertelde tijdens een voorlichtingsavond in april aan omwonenden GenX minder toxisch zou zijn dan G8. Ook zou het zich niet ophopen in het lichaam en het lichaam sneller verlaten dan G8, ‘dan moet je denken aan uren versus jaren’. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vertelt echter een heel ander verhaal. Volgens het RIVM is het aannemelijk dat GenX giftig is voor mensen en is het slecht afbreekbaar. Ook valt er volgens het RIVM op dit moment nog helemaal niets te zeggen over de mate waarin het zich ophoopt in het lichaam.

De zorgen van de Zuid-Hollandse drinkwaterbedrijven over de aanwezigheid van GenX in drinkwater, wordt gedeeld door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. ‘De provincie heeft de vergunning onlangs aangescherpt. We hebben het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gevraagd om nader onderzoek. Op basis van de uitkomsten zullen we bekijken of meer maatregelen nodig zijn.’

Chemours wilde niet reageren op het onderzoek van het AD.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)