Laatste update 23:13
3

Giftige zuurwolk ontsnapt in België, twee dorpen ontruimd

In West-Vlaanderen zijn twee dorpen geëvacueerd vanwege een explosie in een mestverwerkingsbedrijf, waarbij een grote wolk salpeterzuur vrij is gekomen. Bijna duizend mensen zijn gevraagd hun huis te verlaten. Hulpdiensten krijgen vooralsnog het gat niet gedicht waardoor het gas blijft lekken in een grote gele zuurwolk. Naast het dorp Zevekote, waar de explosie plaatsvond, is ook het dorp Sint-Pieters-Kapelle ontruimd omdat de wind is gedraaid. Hierdoor is de gevarenzone nog groter geworden.

Wat de schade zal zijn, en hoe gevaarlijk de lek is, is nog onduidelijk. ‘Geen enkel idee hoe gevaarlijk het is, salpeterzuur is geen leuk product. Het is zeer brandbaar, het brandt door huid en lost daar mensen mee op. De dampen zijn zeer irritant voor de luchtwegen. Dus het is een gevaarlijk goedje, en we moeten dus met de nodige omzicht daar te werk gaan’ aldus de Burgemeester Bart Halewyck van het Belgische Gistel.

Salpeterzuur, ook bekend als waterstofnitraat, is een erg giftige stof die brandwonden kan veroorzaken wanneer deze in contact komt met de huid. In extreme gevallen kan het gas dodelijk zijn. Vooralsnog zijn er geen meldingen van gewonden. Vier hulpverleners ter plaatsen kregen last van geïrriteerde luchtwegen, maar konden ter plekke worden geholpen.

Volgens VRT gaat het om een scheur in een tank met een volume van 25.000 liter. De tank was voor meer dan de helft gevuld met salpeterzuur. Meteen na de melding rond 18.00 uur zijn er meerdere brandweerkorpsen uit omliggende plaatsen te hulp gekomen om het lek te dichten, en de wolk neer te laten slaan, maar tot nu toe met weinig resultaat.

De 11.000 inwoners van Gistel en automobilisten in de omgeving hebben de oproep gekregen om ramen en deuren gesloten te houden, en de airco in hun auto uit te laten.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)